Mainos

Ericsson antoi tulosvaroituksen – syöksy tarttui Nokian osakkeeseen

Nokian osake on ollut tänään neljästä viiteen prosenttia laskussa sen jälkeen kun verkkoyhtiö Ericsson antoi aamulla tulosvaroituksen.

Ericssonin mukaan tuloksen pieneneminen johtuu heikentyneestä markkinatilanteesta. Tulos putosi noin 30 miljoonaan euroon (0,3 miljardiin kruunuun), kun vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin tulos oli noin 520 miljoonaa euroa (5,1 miljardia kruunua), kertoi uutistoimisto TT.

Ericssonin ilmoituksen seurauksena sen oma osake on ollut tänään jopa 17 prosentin syöksyssä.

Analyytikko Mikael Rautanen Inderesiltä sanoo, että Nokian osakkeen lasku juontuu Ericssonin rajusta tulosvaroituksesta.

– Ericssonin tulosvaroitus johtui olennaisesti odotuksia huonommasta markkinatilanteesta, joka vaikuttaa myös Nokiaan, Rautanen sanoo.

Hän lisää, että on normaalia, jos toimialaan ja markkinanäkymiin liittyvät huonot uutiset vaikuttavat osakekursseihin myös muissa saman toimialan yrityksissä.

Nokialla Ericssonia parempi tilanne

Rautanen sanoo, että vaikka markkinatilanne vaikuttaa Nokiaan, vaikutukset ovat sen kohdalla lievemmät kuin Ericssonilla. Tämä johtuu siitä, että Nokia ei ole yhtä riippuvainen langattomien verkkojen kysynnästä kuin Ericsson.

OP:n analyytikon Hannu Rauhalan mukaan reilu kolmannes Nokian verkkoliiketoiminnan liikevaihdosta tulee kiinteän dataverkon tuotteista. Niiden kysyntä näyttää jatkuvan, hän lisää.

Kiinteän verkon tuotteilla tarkoitetaan esimerkiksi reitittimiä, kiinteitä laajakaistoja ja valokuituja.

– Kodeissa käytettävien internetpalvelujen, kuten Netflixin kysyntä kasvaa. Lisäksi yritykset käyttävät yhä enemmän pilvipalveluita, Rauhala sanoo. 

Kysyntä laskenut kehittyvillä markkinoilla 

Ericssonin huono tilanne johtuu Rauhalan mukaan kysynnän laskusta kehittyvillä markkinoilla, kuten Brasiliassa ja muissa Etelä-Amerikan maissa.

– Niiden taloudet ovat raaka-ainesidonnaisia. Huono taloustilanne on heikentänyt maiden operaattoreiden halua ja kykyä investoida.

Kiinan ja Yhdysvaltain markkinoilla ei Rauhalan mukaan näytä tapahtuneen toisen neljänneksen jälkeen merkittäviä muutoksia.

Toinen syy Ericssonin ahdinkoon on Rauhalan mukaan langattoman verkon laajennushankkeiden viivästyminen Euroopassa.

– Euroopassa verkkojen maantieteellinen peitto on hyvä. Seuraavaksi tulee sen kapasiteetin laajentaminen. Nyt kolmannella neljänneksellä näitä kapasiteetin laajennuksia ei kuitenkaan ole tehty niin paljon kuin Ericsson oli odottanut, Rauhala sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että Ericssonin asiakkaat ryhtyvät todennäköisesti laajennuksiin myöhemmin. 

Molemmilla säästöohjelmat 

Ericssonilla on ollut meneillään 940 miljoonan euron (9 miljardin kruunun) säästö- ja tehostusohjelma.

Viime viikolla yhtiö kertoi aloittavansa Suomessa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa jopa 175 ihmisen irtisanomiseen. Ruotsissa yhtiö kertoi irtisanovansa 3000 ihmistä yt-neuvotteluiden tuloksena.

Nokia kertoi elokuussa kasvattavansa säästötavoitettaan ja tavoittelevansa 1,2 miljardin euron kustannussäästöjä vuoden 2018 aikana. Silloin Inderesin Rautanen arvioi, että lisäsäästöt voivat tarkoittaa henkilöstövähennyksiä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.