Mainos

Analyytikko: Kehno tulos ei lannista Nokiaa, uusi läpimurto luvassa loppuvuonna – 5G lyö läpi toden teolla

Vaikka Nokian verkkoyksikön alkuvuosi oli kannattavuuden osalta todella heikko, loppuvuoden näkymät näyttävät huomattavasti paremmilta, sanoo Inderesin analyytikko Mikael Rautanen.

Verkkolaitteita valmistava Nokia julkaisi tänään tammi-maaliskuun tuloksensa, joka oli selvästi odotuksia heikompi.

Yhtiön liikevaihto oli 4,9 miljardia euroa, kun se vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä oli 5,4 miljardia euroa. Liikevoitto ilman kertaluonteisiä eriä laski 239 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 341 miljoonasta.

Rautasen mukaan tulosta selittivät monet lyhytaikaiset tekijät, jotka painoivat kannattavuutta. Varsinkin Pohjois-Amerikassa taustalla on osittain yhden vuosineljänneksen normaalista heilunnasta. Kyse on Rautasen mukaan isoista projekteista riippuva liiketoiminta, ja silloin yksi vuosineljännes on lyhyt aika tarkastella varsinkin yhtä markkinaa.

5G-teknologia kaupallistumassa odotuksia nopeammin

Rautanen nostaa kvartaalitulosta merkittävämmäksi asiaksi Nokian näkymät ja sen mitä yhtiö puhui tuloksen julkistamisen yhteydessä tulevaisuudesta.

– Nyt näyttää siltä, että verkkomarkkinan kasvu on lähtemässä selvästi piristymään. 5G-teknologia on kaupallistumassa aikaisempia arvioita nopeammin, ja Nokia näyttäisi olevan aika hyvissä asemissa tämän teknologian suhteen. Nokia kommentoi, että heidän tilauskantansa on erinomaisella tasolla ja loppuvuoden näkymät näyttävätkin jo huomattavasti paremmilta. Vaikka ensimmäinen neljännes oli tuloksellisesti iso pettymys, näkymät ovat varsin rohkaisevia.

Yhdysvallat on Nokialle erittäin merkittävä markkina-alue sekä teknologisesti että kooltaan ja siellä asema on vahva.

– Hienous siinä markkinassa Nokian näkökulmasta on se, että kiinalaisilla toimijoilla Huaweilla ja ZTE:llä ei ole poliittisista syistä asiaa Pohjois-Amerikan markkinalle. Näin Nokia ja Ericsson pääsevät radioverkoissa lähes jopa keskenään jakamaan sitä erittäin merkittävää markkinaa, Mikael Rautanen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.