Mainos

Analyytikko Nokian tuloksesta: Olosuhteisiin nähden erittäin hyvä

Vaikka Nokian liiketulos laski vuoden takaisesta reilusti, analyytikko Mikael Rautanen pitää tulosta erittäin hyvänä.

– Tilanne oli todella vaikea verkkomarkkinoilla viime vuonna ja erityisesti vuoden loppupuoliskolla, mutta Nokia on onnistunut hyvin puolustamaan kannattavuuttaan heikentyneessä kysyntätilanteessa. Kulut ovat pysyneet todella hyvin kurissa, eikä siellä olla lähdetty rajuun hintakilpailuun mukaan, sanoo analyysioyhtiö Inderin Mikael Rautanen.

Nokian käyttämä ei-IFRS-liiketulos laski loka-joulukuussa vuoden takaisesta 27 prosenttia 940 miljoonaan euroon. Vuosi sitten liiketulos oli 1,3 miljardia euroa.

Verkkomarkkinoilla nihkeää

Hän sanoo, että Nokia on hyvässä iskukunnossa, vaikka verkkomarkkinoilla on nihkeää. Markkinoiden nihkeys taas johtuu siitä, että operaattoreiden investointiaktiivisuus on maailmanlaajuisesti heikkoa, koska suurimmat investoinnit 4G-verkkoihin on jo tehty. Kehittyvillä markkinoilla taas omat haasteensa.

– Monilla kehittyneillä markkinoilla, jotka sinänsä ovat tärkeitä kasvumarkkinoita, on ollut paljon makrotalouteen liittyviä ongelmia. Sen vuoksi operaattorit ovat niillä markkinoilla jarrutelleet investointeja. Nokian raportissakin oli nähtävissä, että liikevaihto laski hyvin laaja-alaisesti melkeinpä kaikilla markkina-alueilla viime vuonna, myös eri tuotealueilla, kuvailee Rautanen.

Verkkomarkkinoilla kolmen kauppaa

Rautanen uskoo, että kysyntä tulee laskemaan vielä tänä vuonna. Seuraavan sukupolven teknologia 5G ei vielä yllä sellaiseen kysyntään, että se tukisi Nokian kasvua. Tilannetta kuitenkin parantaa se, että operaattoreiden on päivitettävä ja kasvatettava verkkojensa kapasiteettia, koska datan määrä kasvaa.

– Nokian kohdemarkkinoilla tulee vielä tänä vuonna markkinan laskua muutamia prosentteja. Ensi vuonna Nokia arvioi, että markkina lähtisi piristymään ja siitä eteenpäin näyttää vähän valoisammalta. Positiivista on se, että nyt näyttäisi vähän siltä että rajuin hintakilpailu verkkomarkkinoilla olisi päättymässä, sanoo Rautanen.

Verkkomarkkinoilla on monia vuosia ollut käynnissä raju hintakilpailu, jota on pitänyt yllä kiinalainen Huawei.

– Huawei on vienyt merkittävästi osuuksia Nokialta ja Ericssonilta aggressiivisella hinnoittelulla. Sitä kautta Huawei on kasvanut tosi voimakkaasti. Nyt on nähtävissä merkkejä siitä, että myös Huawei alkaa keskittyä kannattavuuteen ja tehokkuuteen eikä niinkään markkinaosuuden haalimiseen. Kilpailuasetelma alkaa verkkomarkkinoilla näiden kolmen suurimman toimijan välillä tasaantua ja sitä kautta hintakilpailu ei todennäköisesti enää tänä vuonna olen niin kireää. Ja se on hyvä uutinen Nokialle, sanoo Rautanen.

Hintakilpailu ehkä hellittämässä

Rautasen mukaan Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoi tuloskatsauksessa, että yhtiöllä on edellytyksiä katteiden parantamiseen tänä vuonna.

– Se tarkoittaa sitä, että osittain hintakilpailu on mahdollisesti hellittämässä. Tässähän on käynyt niin, että viimeisen vuosikymmenen aikana verkkomarkkinoilla oli vielä monta eri toimijaa ja nyt yrityskauppojen ja heikompien toimijoiden poistumisen myötä langattomien verkkojen markkinoilla on enää kolme toimijaa Nokia, Huawei ja Ericsson, sanoo Rautanen.

Kun merkittävä osa markkinoista jaetaan kolmen toimijan kesken rajuin hintakilpailu ei enää toimi, vaan asetelmat alkaa olla tasapainossa.

– Nokian Alcatel-Lucentin osto oli viimeinen liike langattomien verkkojen markkinalla. Langattomista verkoista noin 90 prosenttia markkinoista jakautuu kolmeen toimijan kesken. Eikä siellä ole enää kuin ihan muutamia pieniä yksittäisiä toimijoita, sanoo Rautanen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.