Ampparit häiriönä piknik-reissulla? Lahjo hyönteiset hillopurkilla

Ampiaiset kuuluvat luontoon ja siksi niitä on lähes mahdoton välttää kesäaikaan. Värit, tuoksut ja makeat herkut vetävät ampiaisia puoleensa. Jos pelkäät, että pörriäiset pilaavat kesä-piknikin, ota mukaan niille oma hillopurkki.

Tutkija Juha Jantunen Allergia- ja astmaliitosta sanoo, että ampiaiset löytävät sinut nopeasti, jos näytät ja tuoksut kukkakedolta. Ampiainen havittelee myös retkipöydän sokerisia mehuja, virvoitusjuomia ja hedelmiä.

– Niiden sijaan voit antaa ampiaisille oman hillokupin. Siten voit saada paremman ruokarauhan. Kuppi sijoitetaan tietenkin usean metrin päähän omasta eväspöydästä, Jantunen vinkkaa.

Jantunen sanoo, että ampiaiset pistävät vain puolustautuessaan, jonka vuoksi niitä ei kannata huitoa.

– Pesän läheisyydessä täytyy olla erityisen varovainen. Pistossa vapautuva myrkky sisältää feromoneja, jotka saavat kaikki lähistön ampiaiset puolustuskannalle, Jantunen varoittaa.

Nopea lääkitys pelastaa hengen

Mitä nopeammin piston aiheuttamat oireet lisääntyvät, sitä tärkeämpää on saada reaktion saanut ensiapuun nopeasti.

• Käytä adrenaliini-injektoria heti reaktion voimistuessa. Turha injektorin käyttö ei aiheuta vaaraa. Adrenaliini-injektori on allergisen ensiapulääke vakaviin reaktioihin ja sen saa vain lääkärin määräyksestä.

• Ota antihistamiinia ja kortisonitabletteja esimerkiksi kyypakkauksesta.

• Hakeudu terveyskeskuksen päivystykseen. 

Lähde: Allergia- ja astmaliitto.

Lue myös:

    Uusimmat