Zelenskyi: Yli 41 asuinaluetta vapautettu Etelä-Ukrainassa– MTV seurasi sotaa

Ukrainalaiset yllättyivät itsekin vastahyökkäyksen etenemisestä – venäläisiltä jäänyt kalusto luokattomassa kunnossa 2:16
Katso myös: Ukrainalaiset yllättyivät itsekin vastahyökkäyksen etenemisestä – venäläisiltä jäänyt kalusto luokattomassa kunnossa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 10. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä: Vetäytyminen Hersonista on alkanut
  • USA:n asevoimien komentaja: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut Ukrainassa
  • ISW: Venäjä on tietoisesti lieventänyt ydinaseretoriikkaansa
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämän artikkelin päivittäminen on päättynyt. Tuoreimmat uutiset sodasta Ukrainassa löydät .

23.44: Zelenskyi: Yli 41 asuinaluetta vapautettu Etelä-Ukrainassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi päivittäisessä videoviestissään Ukrainan vapauttaneen yli 41 asuinaluetta maan eteläosassa. 

Zelenskyi onnitteli alueita vapauttaneita joukkoja.

– Kaikki se, mitä nyt tapahtuu, on saavutettu kuukausia kestäneen ankaran taistelun tuloksena. Se on saavutettu rohkeuden, tuskan ja tappioiden avulla. 

Zelensky sanoi myös, että poliisiyksiköt ovat siirtyneet useille Hersonin asuinalueille aloittaakseen vakauttamistoimet, mutta Ukrainan alueen vapauttaminen oli vasta ensimmäinen askel pitkässä prosessissa. Seuraavaksi tärkeintä on miinanraivaus.

– Miehittäjät jättävät jälkeensä tuhansia miinoja ja räjähtämättömiä ammuksia. Olen usein kuullut arvioita, joiden mukaan Ukrainan puhdistaminen venäläisistä miinoista vie vuosikymmeniä. Emme voi odottaa niin kauan, Zelenskyi sanoi.

Asiasta kertoo CNN.

22.45: George W. Bush ja Volodymyr Zelenskyi pitävät yleisölle avoimen keskustelutuokion Dallasissa 

Yhdysvaltojen ex-presidentti George W. Bush ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitävät tiistaina yleisölle avoimen keskustelutilaisuuden Dallasissa, kertoi uutiskanava CNN torstaina. Zelenskyi osallistuu luonnollisesti virtuaalisesti.

– Ukraina on etulinjassa taistelemassa vapauden ja demokratian puolesta. Sen kimppuun hyökätään kirjaimellisesti samaan aikaan kun puhumme, ja on elintärkeää, että Yhdysvallat tarjoaa niin sotilas- kuin muutakin apua, jotta Ukraina voi puolustaa itseään, perusteli tilaisuuden järjestävän George W. Bush -instituutin johtaja David Kramer uutiskanavalle.

20.31: Valkoinen talo: Venäjän mahdollisesta vetäytymisestä Hersonista on nähtävissä merkkejä

Yhdysvaltojen mukaan on nähtävissä merkkejä siitä, että Venäjä olisi ilmoituksensa mukaan vetäytymässä Hersonista Ukrainassa. Asiasta kertoo Valkoinen talo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoo, että Venäjän vetäytyminen joiltain alueilta Ukrainassa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sota olisi päättymässä.

Hänen mukaansa Yhdysvallat ei myöskään painosta Ukrainaa aloittamaan neuvotteluja tai harjoittamaan muuta diplomatiaa Venäjän kanssa sodasta.

Ukrainalla luvassa vaarallinen paluu Hersoniin:"Kaupunki on todennäköisesti täynnä räjähteitä" 3:51
Katso video: Tässä viimeisin tieto Ukrainan etenemisestä Hersonissa. "Kaupunki on todennäköisesti täynnä räjähteitä.

19.06: Näin hersonilaiset ovat ottaneet vastaan ukrainalaissotilaat

Ukraina valloittaa tällä hetkellä useita kyliä takaisin Hersonin alueella. Sosiaalisessa mediassa leviää videoita, joissa hersonilaiset kohtaavat ukrainalaissotilaita kuukausien jälkeen. 

Muun muassa The Guardian uutisoi Ukrainassa sotivan Macer Giffordin videosta, jossa hän muiden sotilaiden kanssa tervehtii ja halaa venäläishallinnan alta vapautuneita hersonilaisia.

– Kuten sadat tapaamamme ihmiset, myös me olimme tunteiden ja väsymyksen vallassa. Taistelimme kovaa ja nopeasti. Tässä on tulos, onnellisia kasvoja, Gifford kirjoittaa Twitterissä.

17.26: Venäjän vetäytyminen olisi "uusi voitto Ukrainalle"

Venäjän joukkojen vetäytyminen Hersonin kaupungista olisi "uusi voitto Ukrainalle", sanoi sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tänään torstaina.

– Meidän on katsottava, miten tilanne kentällä kehittyy tulevina päivinä. Mutta on selvää, että Venäjä on kovan paineen alla, ja jos he lähtevät Hersonista, se on uusi voitto Ukrainalle, hän sanoi.

– Olemme nähneet, kuinka Ukrainan joukot ovat kyenneet työntämään Venäjän joukkoja takaisin ja vapauttamaan alueita. Nämä voitot kuuluvat Ukrainan rohkeille sotilaille, Stoltenberg jatkoi.

17.06: Ukraina sanoo vallanneensa takaisin toistakymmentä kaupunkia ja kylää Hersonin alueella  

Ukraina sanoo vallanneensa eilisen keskiviikon jälkeen takaisin yli kymmenen kaupunkia ja kylää Hersonin alueella Ukrainan eteläosassa. Asiasta kertoi Ukrainan armeijan komentaja Valeri Zaluzhnyi viestipalvelu Telegramissa tänään torstaina.

Zaluzhni sanoi Ukrainan joukkojen jatkavan hyökkäystä suunnitelman mukaisesti. Hänen mukaansa joukot ovat edenneet noin 36 kilometriä Venäjän miehittämällä Hersonin alueella ja vapauttaneet yli 40 asutusaluetta lokakuun alun jälkeen.

Zaluzhni sanoi ukrainalaissotilaiden tuhonneen Venäjän armeijan logistiikka- ja huoltojärjestelmän alueella, jolloin viholliselle ei jäänyt "muuta vaihtoehtoa" kuin pakeneminen.

Venäjä määräsi joukkonsa vetäytymään Hersonin kaupungista eilen.

16.07: CNN: Ukrainalaissotilaat ovat vallanneet kylän 15 kilometrin päästä Hersonista

CNN kertoo ukrainalaissotilaiden vallanneen Kyselivkan kylän, joka sijaitsee 15 kilometrin päässä Hersonista. Asia selviää sosiaalisessa mediassa julkaistusta videosta, jonka CNN on paikantanut.

– Kyselivka on meidän. Me menemme sisään. Vihollinen on juuri paennut. Kunnia Ukrainalle, yksi sotilaista sanoo videolla.

CNN:n mukaan videoilla näkyy Ukrainan 28. prikaatin sotilaita poseeraamassa kylttien edessä.

15.16: Venäjä linnoittaa puolustusasemia jo omalla rajallaan – Pekka Toveri: "Usko hyökkäykseen on mennyt"

Venäjä on alkanut vetää viime päivinä joukkojaan pois Dnepr-joen tuntumasta itärannalle. Puolustusvoimien entisen tiedustelupäällikön Pekka Toverin mukaan Venäjä rakentaa jo puolustuslinjoja entistä syvemmälle itään, omalle rajalleen.

Satelliittikuvista on pääteltävissä, kuinka Venäjä on rakentamassa puolustusasemia sekä palauttamassa hylättyjä juoksuhautoja astetta syvemmälle: Pohjois-Krimillä sijaitsevaan Chonhariin ja lännempänä sijaitsevaan Armianskiin.

Satelliittikuvamateriaalia jakoi Twitterissä OSINT-analyytikko Benjamin Pittet. Pittetin kuvista on nähtävissä, kuinka 12. elokuuta ja 8. lokakuuta välisenä aikana venäjläiset ovat rakentaneet useita uusia puolustusasemia Krimin suuntaan.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri näki satelliittikuvat ja arvioi MTV Uutisille, että Venäjän armeijan toiminta kertoo tällä hetkellä ennen kaikkea pahimpaan varautumisesta ja isosta huolesta.

Pääset katsomaan kuvat alla olevalta videolta. Koko jutun pääset lukemaan tästä. 

Venäjä on uudistanut juoksuhautoja Krimillä 0:46

14.54: YK:n ja Venäjän edustajat neuvottelevat viljan ja lannoitteiden vientisopimuksista 

YK:n ja Venäjän edustajat neuvottelevat huomenna perjantaina Genevessä Mustanmeren viljan ja lannoitteiden vientisopimuksista. Sopimukset ovat päättymässä puolentoista viikon kuluttua.

Tapaamisen aikana jatketaan neuvotteluja heinäkuussa Istanbulissa allekirjoitettujen sopimusten täydellisestä toteutuksesta, sanoi YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin (UNCTAD) tiedottaja uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa keskustelujen toivotaan edistävän Venäjän elintarvikkeiden ja lannoitteiden esteettömän viennin helpottamista maailmanmarkkinoille.

YK:n johdolla solmittu Venäjän ja Ukrainan välinen Mustanmeren viljanviennin salliva sopimus päättyy 19. marraskuuta. 

13.42: Venäjä: Vetäytyminen Hersonista on alkanut

Venäjä on aloittanut joukkojensa vetämisen pois Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa, sanoo Venäjän puolustusministeriö.

Venäläiset joukot siirtyvät asemiin Dneprjoen itärannalle pitäytyen hyväksytyssä suunnitelmassa, puolustusministeriö sanoi.

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak on aiemmin sanonut, ettei Venäjän vetäytymisestä ole vielä mitään merkkejä. 

Ukrainan joukot ovat viikkokausia lähestyneet Hersonia. Vaikka niiden eteneminen on hidastunut viime viikkoina, joukkojen huoltamisesta Dneprin yli on tullut erittäin vaikeaa, koska lähes kaikki sillat on tuhottu Ukrainan ohjusiskuissa.

13.07: Lehtitieto: Yhdysvallat on kieltäytynyt toimittamasta Ukrainalle kehittyneitä lennokkeja

Yhdysvallat on kieltäytynyt toimittamasta Ukrainalle pitkälle kehitettyjä lennokkejaan estääkseen sodan laajenemisen, kertoi Wall Street Journal -lehti tänään.

Lehden mukaan presidentti Joe Bidenin hallinto on kieltäytynyt toimittamasta Ukrainan pyytämiä Gray Eagle MQ-1C -lennokkeja, jottei se hermostuttaisi Venäjää ja välittäisi viestiä siitä, että Yhdysvallat antaa aseita, joilla Ukraina voisi iskeä myös Venäjän puolelle.

Ukraina on pyytänyt aseita jo kuukausien ajan.

Myös Yhdysvaltain kongressissa sekä demokraateista että republikaaneista koostuva joukko oli pyytänyt kyseisiä lennokkeja toimitettaviksi Ukrainalle.

10.14: MTV Harkovassa: Ukrainan joukot yllättyivät itsekin vastahyökkäyksen etenemisestä

Ukrainan itäisillä rintamilla taistelleet joukot kertovat itsekin yllättyneensä kuinka nopeasti ne saivat vallattuja venäläisiltä omia alueitaan takaisin.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi taistelukentältä huoltoon palanneen panssarihaupitsi-miehistön metsässä Harkovan alueella.

Katso Nurmisen reportaasi paikan päältä alta. 

Ukrainalaiset yllättyivät itsekin vastahyökkäyksen etenemisestä – venäläisiltä jäänyt kalusto luokattomassa kunnossa 2:16

8.07: Yli 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut Ukrainassa, arvioi Yhdysvaltojen asevoimien komentaja 

Yli 100 000 venäläissotilasta on kuollut tai haavoittunut Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa, sanoo Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Mark Milley.

Hän arvioi myös, että Ukrainan joukot ovat todennäköisesti kärsineet yhtä suuria menetyksiä ja ettei kumpikaan osapuoli ehkä pysty voittamaan sotaa sotilaallisin keinoin.

Milley puhui asiasta eilen New Yorkin talousklubilla pitämässään puheenvuorossa.  

Kyseessä oli uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain hallinnosta annettiin näin tarkka arvio sodassa kuolleista ja haavoittuneista sitten sodan alkamisen helmikuun lopulla.

Milleyn mukaan käsillä olisi nyt mahdollisuus herättää henkiin neuvottelut Ukrainan ja Venäjän välillä.

5.55: Amnesty: Venäjän pakkosiirrot Ukrainassa todennäköisesti rikos ihmisyyttä vastaan

Venäjän joukot ovat pakkosiirtäneet ukrainalaisia siviilejä miehitetyiltä alueilta toisille sekä edelleen Venäjälle, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Pakkosiirrot ovat olleet niin systemaattisia ja laajoja, että kyseessä on Amnestyn mukaan todennäköisesti rikos ihmisyyttä vastaan.

Amnesty vaatii, että YK tutkii Venäjän joukkojen tekemiä pakkosiirtoja rikoksena ihmisyyttä vastaan.

Keskiviikko 9.10.2022

22.40: Tshetshenian johtaja tukee Venäjän vetäytymispäätöstä Hersonista

CNN uutisoi, että Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov sanoi tukevansa Venäjän tänään ilmoittamaa päätöstä vetäytyä Hersonista.

Kadyrov on kritisoinut useaan otteeseen Venäjän sodan johtoa, mutta nyt sanoikin, että "kenraali Sergei Surovikin on pelastanut tuhannen sotilaan hengen”.

– Surovikin teki vaikean, mutta oikean päätöksen, Kadyrov sanoi.

Kadyrov kuitenkin myöntää, että Herson oli taistelualueena vaikea.

– Yksikköni sotilaat ilmoittivat, että alueella oli erittäin vaikeaa taistella, varsinkin ilman mahdollisuutta säännölliseen huoltoon.

21.38 Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Venäjän vetäytymispäätöksestä Hersonista

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää sitä rohkaisevana, jos Ukraina pystyy valloittamaan takaisin Hersonin venäläisiltä, uutisoi CNN

Stoltenberg kommentoi Venäjän päätöstä vetäytyä Hersonista tänään Lontoossa sen jälkeen, kun oli tavannut Britannian pääministeri Rishi Sunakin.

– Ukraina on saanut Venäjän perääntymään ensin pohjoisessa, ​​sitten idässä ja nyt näemme, kuinka venäläisjoukkoja työnnetään etelässä hitaasti takaisin. Rohkaisevaa nähdä, kuinka ukrainalaiset joukot pystyvät vapauttamaan alueitaan.

Stoltenberg kuitenkin totesi vielä, että nähtäväksi jää, kuinka tilanne todellisuudessa etenee. 

Lisää keskiviikon tapahtumista voit lukea tästä.

Lue myös:

    Uusimmat