Tshetsheenijohtaja tukee Venäjän päätöstä vetäytyä Hersonista – MTV seurasi sotaa keskiviikkona 9. marraskuuta

Ex-komentaja ei usko, että Ukraina olisi vaurioittanut Nova Kahovkan patoa Himarsin avulla 1:42
Ex-komentaja ei usko, että Ukraina olisi vaurioittanut Nova Kahovkan patoa Himarsin avulla

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 9. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • ISW: Venäjä on tietoisesti lieventänyt ydinaseretoriikkaansa
  • WSJ: Yhdysvallat ja Venäjä keskustelleet ydinsodan uhan lievittämisestä
  • Naton Stoltenberg: Iran suunnittelee toimittavansa Venäjälle ballistisia ohjuksia
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.40: Tshetshenian johtaja tukee Venäjän vetäytymispäätöstä Hersonista

CNN uutisoi, että Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov sanoi tukevansa Venäjän tänään ilmoittamaa päätöstä vetäytyä Hersonista.

Kadyrov on kritisoinut useaan otteeseen Venäjän sodan johtoa, mutta nyt sanoikin, että "kenraali Sergei Surovikin on pelastanut tuhannen sotilaan hengen”.

– Surovikin teki vaikean, mutta oikean päätöksen, Kadyrov sanoi.

Kadyrov kuitenkin myöntää, että Herson oli taistelualueena vaikea.

– Yksikköni sotilaat ilmoittivat, että alueella oli erittäin vaikeaa taistella, varsinkin ilman mahdollisuutta säännölliseen huoltoon.

22.11: MTV Uutisten toimittajan reportaasi Harkovasta

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen tapasi lepovuorossa olleita ukrainalaissotilaita Harkovan alueella.

Sotilaat esittelivät toimittajalle rintamalla käytössä olevaa kalustoa.

– Onhan tämä iäkäs peli, mutta venäläisten laitteet ovat paljon huonommassa kunnossa, sanoo panssarivaunun kuljettaja Dima.

Koko reportaasin pääset katsomaan tästä:

Asian ytimessä tapasi lepovuorossa olevat ukrainalaissotilaat 6:45

21.38: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Venäjän vetäytymispäätöksestä Hersonista

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää sitä rohkaisevana, jos Ukraina pystyy valloittamaan takaisin Hersonin venäläisiltä, uutisoi CNN

Stoltenberg kommentoi Venäjän päätöstä vetäytyä Hersonista tänään Lontoossa sen jälkeen, kun oli tavannut Britannian pääministeri Rishi Sunakin.

– Ukraina on saanut Venäjän perääntymään ensin pohjoisessa, ​​sitten idässä ja nyt näemme, kuinka venäläisjoukkoja työnnetään etelässä hitaasti takaisin. Rohkaisevaa nähdä, kuinka ukrainalaiset joukot pystyvät vapauttamaan alueitaan.

Stoltenberg kuitenkin totesi vielä, että nähtäväksi jää, kuinka tilanne todellisuudessa etenee. 

17.20: Reuters: Venäjän puolustusministeri Shoigu määrännyt joukkoja perääntymään Dnepr-joen itäpuolelle

Reutersin tietojen mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on määrännyt venäläisjoukkojen perääntymään Dnepr-joen länsirannalta itärannalle.

Myös Venäjän hyökkäyssodan johtoon nimitetty kenraali Sergei Surovikin on ehdottanut Reutersin mukaan puolustuslinjojen siirtämistä Dnepr-joen itärannalle. Tiettävästi tiedot perääntymisestä liittyvät Venäjän miehittämään Hersoniin. 

16.54: Hersonin nukkehallinnon apulaisjohtaja kuollut auto-onnettomuudessa

Ukrainan Hersonin alueelle Venäjän asettaman nukkehallinnon apulaisjohtaja Kirill Stremousov on kuollut auto-onnettomuudessa, kertoo Reuters. 

Venäjän nimittämä Hersonin kuvernööri Vladimir Salo on vahvistanut Stremousovin kuoleman. Salo toimi Stremousovin esimiehenä.  

Salon mukaan Stremousov kuoli Hersonin alueella.

Reutersin mukaan Stremousovin kuolema tulee syventämään Hersonin epävakaata tilannetta.

16.15: EU ehdottaa Ukrainalle 18 miljardin euron tukipakettia 

Euroopan komissio ehdottaa 18 miljardin euron tukipakettia Ukrainalle. Tuen avulla Ukrainan on määrä selvitä ensi vuodesta. Tukipaketti tarvitsee vielä EU:n jäsenmaiden hyväksynnän tullakseen voimaan.

Tukipaketissa Ukraina saisi joka kuukausi 1,5 miljardia euroa. Varat annettaisiin 35-vuotisena lainana, jonka korot Euroopan unioni maksaa.

Komissio toivoo, että paketti saataisiin hyväksyttyä niin, että ensimmäinen erä voitaisiin maksaa Ukrainalle tammikuussa. EU on jo tänä vuonna tukenut Ukrainaa 4,2 miljardilla eurolla, ja ennen kuun loppua Ukrainan on määrä saada vielä 2,5 miljardia euroa lisää.

15.37: Ukraina: Venäjä menettänyt tänään 780 sotilasta

Ukrainan puolustusministeriön jakamien tuoreimpien lukujen mukaan Venäjä olisi menettänyt tänään muun muassa 780 sotilasta, 15 panssarivaunua sekä kaksi ilmatorjuntajärjestelmää. 

Kattavamman listan löydät alla olevasta twiitistä. Luvut ovat Ukrainan ilmoittamia eikä niitä ole varmistettu muista riippumattomista tahoista. 

12.05: Venäjällä tuomittu Brittney Griner siirretään rangaistussiirtolaan

Yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner siirretään Venäjällä rangaistussiirtolaan. Grinerin asianajajat Maria Blagovolina ja Aleksandr Boikov kertoivat keskiviikkona, että Griner on matkalla rangaistussiirtolaan, mutta koripalloilijan tarkasta sijainnista tai päämäärästä heillä ei ole tietoa.

Griner sai elokuun alussa Venäjällä yhdeksän vuoden vankeustuomion huumeiden salakuljetuksesta ja hallussapidosta. Jekaterinburgin joukkueessa pelannut koripalloilija pidätettiin helmikuussa, kun hänen matkatavaroistaan löytyi kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakan patruunoita.

Yhdysvallat on pyrkinyt neuvottelemaan Venäjän kanssa Grinerin vapauttamisesta. Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre toisti keskiviikkona, että Yhdysvallat on jättänyt Venäjälle "merkittävän tarjouksen" tapauksen ratkaisemiseksi.

–  Jokainen minuutti, joka Brittney Grinerin on kestettävä epäoikeudenmukaista pidätystään Venäjällä, on minuutti liikaa, Jean-Pierre sanoi.

10.38: Brittitiedustelu: Kertshinsalmen sillan korjaustyöt kestävät ainakin vuoden

Venäläisten ponnistelut Kertshinsalmen sillan korjaamiseksi jatkuvat, mutta siltaa ei todennäköisesti saada täysin toimintakuntoon ennen ensi syksyä, arvioidaan Britannian tuoreessa tiedusteluraportissa.

Venäjän hallituksen antaman määräyksen mukaan korjaustöiden olisi valmistuttava heinäkuun alkuun mennessä. Liikenne osittain avatulla sillalla on takkuillut, ja Venäjän joukkojen logististen ongelmien Ukrainassa on arvioitu pahentuneen sillan vaurioiduttua.

Venäjältä Krimille johtavalla sillalla tapahtui lokakuussa räjähdys, joka aiheutti kahden ajokaistan sortumisen mereen. Venäjä on syyttänyt Ukrainaa räjähdyksestä.

5.21: Yhdysvallat antaa 25 miljoonan dollarin lisäavun Ukrainalle 

Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen virasto (USAID) kertoo lisäavun tarkoituksena olevan auttaa ukrainalaisia selviytymään tulevasta talvesta.

– Näillä uusilla varoilla Yhdysvallat auttaa lähes 75 000:ta kotitaloutta pääasiassa Itä-Ukrainassa, jossa Putinin provosoimaton hyökkäys on tuhonnut infrastruktuurin ja keskeiset palvelut, lausunnossa sanotaan.

Tiistain seuranta-artikkeli löytyy täältä.


Lue myös:

    Uusimmat