Venäjä linnoittaa puolustusasemia jo omalla rajallaan – Pekka Toveri: "Usko hyökkäykseen on mennyt"

Venäjä on uudistanut juoksuhautoja Krimillä 0:46
Iskeekö Ukraina jo Krimille? Satelliittikuvat näyttävät Venäjän valmistelut pahimpaan Pohjois-Krimillä. Satelliittikuvamateriaali: Planet Labs.

Venäjä on alkanut vetää viime päivinä joukkojaan pois Dnepr-joen tuntumasta itärannalle. Puolustusvoimien entisen tiedustelupäällikön Pekka Toverin mukaan Venäjä rakentaa jo puolustuslinjoja entistä syvemmälle itään, omalle rajalleen.

Venäjän tilanne on ollut viime päivinä sekava, ja siitä kertovat myös Planet Labsin julkaisemat satelliittikuvat Krimiltä.

Satelliittikuvista on pääteltävissä, kuinka Venäjä on rakentamassa puolustusasemia sekä palauttamassa hylättyjä juoksuhautoja astetta syvemmälle: Pohjois-Krimillä sijaitsevaan Chonhariin ja lännempänä sijaitsevaan Armianskiin.

Satelliittikuvamateriaalia jakoi Twitterissä OSINT-analyytikko Benjamin Pittet. Pittetin kuvista on nähtävissä, kuinka 12. elokuuta ja 8. lokakuuta välisenä aikana venäjläiset ovat rakentaneet useita uusia puolustusasemia Krimin suuntaan.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri näki satelliittikuvat ja arvioi MTV Uutisille, että Venäjän armeijan toiminta kertoo tällä hetkellä ennen kaikkea pahimpaan varautumisesta ja isosta huolesta.

– Usko hyökkäykseen on mennyt. Ilmeisesti varaudutaan, että Ukraina pystyy murtautumaan lävitse. Jos Ukraina pystyy etenemään Krimille, se on HIMARS-kantaman sisällä ja puolustus voi mennä todella vaikeaksi, Toveri kertoo.

HIMARS on yhdysvaltalainen raketinheitinjärjestelmä, jota Ukraina on käyttänyt onnistuneesti sodan alusta alkaen. Niiden kantama voi olla jopa yli 300 kilometriä.

Pekka Toveri: "Halutaan suojata jo Venäjän rajaa"

Vetäytymistä ja puolustukseen siirtymistä jatkuu tällä hetkellä kaikilla rintamasuunnilla. Linnoituksia Toverin mukaan tehdään tällä hetkellä jo Venäjän viralliselle rajalle asti.

– Tällä hetkellä samanlaisia puolustusasetelmia kaivetaan myös Luhanskin ja Mariupolin suunnalla. On tehty puolustusasemia vieläkin syvemmälle, jopa Venäjän rajalle rakennettu linnotteita. Halutaan ilmeisesti suojata jo Venäjän rajaa, jonne Ukraina tuskin kuitenkaan iskee.

Juoksuhautojen tekeminen puolustusasemassa on Toverin mukaan tärkeä toimenpide, sillä ne tuovat ison suojan puolustavalle osapuolelle.

– Sodan aikana on nähty, että ne pienentävät merkittävästi tappioita. Saadaan kaverit maanpinnan alapuolelle epäsuoralta tulelta ja ilmaiskuilta.

Krimin niemimaa on alue, joka on Venäjän miehittämä mutta kuuluu todellisuudessa Ukrainalle. Ukraina räjäytti Krimin ja Venäjän välisen Kertsinsalmen sillan 8. lokakuuta. Tätä pidetään yleisesti ottaen isona vastaiskuna Venäjälle.

Katso satelliittikuvat Pohjois-Krimiltä yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat