Mika Aaltola tviittasi paljonpuhuvan videon: Vapautuksen ilo kertoo, mitä hersonilaisille on tapahtunut – MTV seurasi sotaa 11. marraskuuta

Herson lähes kokonaan Ukrainan hallinnassa? Ulkomaantoimittaja kertoo, mitä tilanteesta tiedetään 3:03
Hersonin kerrotaan olevan lähes kokonaan Ukrainan hallinnassa. Ulkomaantoimittaja kertoo, mitä tilanteesta tiedetään.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 11. marraskuuta 2022.

  • Zelenskyi: Yli 41 asuinaluetta vapautettu Etelä-Ukrainassa
  • Venäjä: Vetäytyminen Hersonista suoritettu
  • USA:n asevoimien komentaja: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut Ukrainassa
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.26: Mika Aaltola: Vapautuksen ilo kertoo, mitä hersonilaisille on tapahtunut

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kuvaa Twitterissä vapautettujen hersonilaisten iloa voimaksi, joka saa Venäjän tappiolle.

– Ne, jotka liikkuvat ja tanssivat, eivät ole enää kahlittuja. Vapautuksen ilo kertoo paljon siitä mitä näille ihmisille on tapahtunut, ja mikä voima saa Venäjän tappiolle. Spontaani vapauden voima työntää läpi vaikka harmaan kiven, Aaltola kirjoittaa.

Aaltola kirjoitti ajatuksensa videon yhteydessä, jossa hersonilaisten nähdään laulavan tanssivan ukrainalaista laulua, Oi u luzi chervona kalynaa.

Laulu on ollut videon niin ikään tviitanneen The Wall Street Journalin erikoiskirjeenvaihtaja Yaroslav Trofimovin mukaan kielletty Hersonissa yhdeksän kuukauden miehityksen ajan, sillä sillä on vahva merkitys ukrainalaiselle kansallistunteelle.

Trofimovin mukaan videolla tanssitaan pimeässä vain nuotio valona, sillä venäjän joukot tuhosivat voimajohdot paetessaan Hersonista.

22.54: Hersonin keskusaukiolla juhlitaan

Hersonin keskusaukiolla oli yhä illansuussa väkeä juhlimassa kaupungin vapauttamista. 

Ukrainan sisäministeriön neuvonantajan Anton Gerashchenkon tviittaamalla videolla sodan käännekohtaa juhlistetaan valoshow'lla ja kansallislaululla.

22.49: YK Venäjä-tapaamisen jälkeen: Ensimmäiset lannoitelastit liikkeelle

Ensimmäinen lannoitelasti saadaan liikkeelle ensi viikolla kohti Malawia, ilmoittaa YK. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun YK:n ja Venäjän edustajat olivat neuvotelleet viljan ja lannoitteiden Mustanmeren vientisopimuksista.

– Maailma ei voi antaa globaalien lannoiteongelmien aiheuttaa globaalia ruokapulaa, YK sanoi tiedotteessaan.

20.48: YK:n ja Venäjän edustajat neuvottelivat viljan ja lannoitteiden Mustanmeren vientisopimuksista

YK:n ja Venäjän edustajat neuvottelivat perjantaina viljan ja lannoitteiden Mustanmeren vientisopimuksista.

Keskustelut käytiin Genevessä suljettujen ovien takana, eikä ainakaan heti ollut saatavissa tietoja neuvottelujen tuloksista.

Keskusteluissa olivat mukana YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths ja YK:n kauppa- ja kehityskonferenssin (UNCTAD) johtaja Rebeca Grynspan. Venäjän delegaatiota johti apulaisulkoministeri Sergei Vershinin.

YK:n johdolla solmittiin heinäkuussa Istanbulissa viljaa ja lannoitteita koskevat sopimukset, jotka päättyvät 19. marraskuuta.

Sopimus on mahdollistanut viljanviennin Venäjän saartamista Ukrainan satamista. Toinen allekirjoitettu sopimus koski Venäjän elintarvikkeiden ja lannoitteiden vientiä lännen asettamista pakotteista huolimatta.

Torstaihin mennessä yli 10 miljoonaa tonnia viljaa ja muita elintarvikkeita on lähtenyt Ukrainasta maailmanmarkkinoille sopimuksen turvin.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) on sanonut, että seuraukset voivat olla hyvin vakavat maailman ruokaturvan kannalta, jos sopimusta ei uusita.

20.14: Vapautettujen hersonilaisten ilo käy ilmi videoilta

Tämän päivän käänteiden jälkeen voi jo sanoa varmaksi, että Herson on vapautettu venäläismiehittäjältä.

Kaupungista tänään sosiaalisessa mediassa julkaistuilta videoilta käy ilmi kaupunkilaisten ilo. Ukrainalaisjoukot on otettu lämpimästi vastaan, ja monella on ollut tunteet pinnassa.

Hersonissa juhlitaan ukrainalaissotilaiden paluuta kaupunkiin – katso juhlatunnelmat ympäri kaupunkia 1:27
Katso video: Hersonissa on tänään aihetta juhlaan.

19.31: Ukraina: Joukot saavuttaneet Dnepr-joen länsirannan

Ukrainan joukkojen ensimmäiset yksiköt ovat saavuttaneet Dnepr-joen länsirannan Hersonin alueella, maan asevoimat kertovat Facebookissa.

Ilmoitus julkistettiin vain tunteja sen jälkeen, kun Ukrainan joukot saapuivat Hersonin kaupunkiin.

18.20: Herson jo kolmas nöyryytys Putinille Ukrainassa

Hersonin menetys on jo kolmas kovempi isku Putinille Ukrainassa, arvioi Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Käänne on merkittävä Ukrainan sodan kannalta, hän arvioi.

– Kyllä tämä on Venäjälle lähtökohtaisesti nöyryyttävä tappio ja Ukrainalle valtava voitto, Käihkö sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Hersonin menetys on jo kolmas suurempi tappio Venäjälle, jonka piti marssia vain päivissä Kiovaan. Ensimmäinen oli perääntyminen Kiovan valtauksesta sodan alkupäivinä, toinen oli Harkovassa syyskuun alussa, kun Ukraina vapautti merkittäviä alueita takaisin valloittajalta.

Herson on kolmas nöyryytys Putinille.

– Tämä varmasti tulkitaan uutena todisteena, että sota ei ole mennyt niin hyvin kuin Putin toivoi ja viranomaiset ovat kansalle aiemmin kertoneet.

16.43: Hersonissa juhlitaan venäläisten lähtöä, ukrainalaissotilaita otettu vastaan halauksin

Ukrainan joukot ovat päässeet Hersonin kaupungin alueelle Venäjän joukkojen vetäydyttyä.

CNN:n ja BBC:n mukaan ukrainalaisjoukot ovat jo päässeet Hersonin kaupungin keskustaan. Ukrainan liput liehuvat kaupungin virallisten rakennusten lippusaloissa, ja asian vahvistaa osaltaan myös Euroopan Unionin Ukrainan-lähettiläs Matti MaasikasTwitterissä.

BBC kertoo vapautettujen kaupunkilaisten vastaanottaneen sotilaita halauksin.

Twitterissä leviää myös videoita Ukrainan joukoista nostamassa Ukrainan lippuja salkoihin. Ukrainan puolustusministeriöstä vahvistetaan BBC:lle kaupungin olevan lähes täysin Ukrainan hallinnassa.

Hersonin kaupungin keskustaan on kerääntynyt kuvamateriaalin perusteella väkijoukko juhlimaan venäläismiehittäjän lähtöä. Paikalta kuvatun videon on julkaissut muun muassa maanpaossa elävä venäläinen oppositiohahmo, entinen shakkimestari Garri Kasparov

Kasparov nostaa tviitissään esiin myös huolen Hersonin asukkaista murrosvaiheessa.

– Upeita hetkiä Hersonin vapautuksesta. Nyt, ennen kuin juhlitte, puolustakaa näitä ihmisiä ja auttakaa Ukrainaa voittamaan, tai moni näistä siviileistä tulee murhatuksi Venäjän pommeilla tulevina päivinä.

16.11: Asiantuntija: Talvi vaikuttaa kolmeen asiaan Ukrainan sodassa

Talvi vaikuttaa sodassa keskeisesti kolmeen asiaan: varustukseen, koulutukseen ja moraaliin, sanoo sotatieteiden dosentti, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö STT:lle.

Venäjälle taas syksyn liikekannallepanon myötä sotilaiden määrän kasvu on eduksi, mutta samalla myös varustustarpeet kasvavat.

– Venäjältä on kantautunut tietoa, että varsinkin syksyllä mobilisoiduilla sotilailla on ainakin osittain huonot varusteet, joita he ovat joutuneet ainakin hankkimaan itse – makuupusseista ja luotiliiveistä alkaen.

Myös koulutuksen ohuus on suuri kysymysmerkki erityisesti mobilisoiduille venäläisjoukoille.

Ukrainalaisilla sodan moraali on ollut koko ajan venäläisiä parempi: ukrainalaiset tietävät sotivansa vapautensa ja viime kädessä Ukrainan selviytymisen puolesta.

– Moraaliongelmat voivat hyvinkin pahentua, kun Venäjältä tulee pakkovärvättyjä. Voi esimerkiksi pohtia, mikä vankilasta taistelukentälle vietyjen venäläisten taistelutahto on.

Lue aiheesta enemmän täältä.

14.46: Kreml: Hersonin kaupunki kuuluu yhä Venäjälle vetäytymisestä huolimatta

Venäjä hämmensi perjantaina ilmoittamalla, että Hersonin kaupunki Etelä-Ukrainassa kuuluisi yhä Venäjälle vetäytymisestä huolimatta. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ilmoitti asiasta toimittajille.

Peskovin mukaan Hersonin kaupunki on yhä Venäjän alaisuudessa, eikä siihen asiaan ole tulossa muutosta.

Lähellä Krimin niemimaata sijaitseva Herson on yksi Ukrainan alueista, jotka Venäjän presidentti Vladimir Putin on laittomasti liittänyt Venäjään.

Peskov kiisti vetäytymisen olleen nöyryytys Venäjälle, tviittasi asiasta kysynyt BBC:n toimittaja. Peskov kiisti myös Venäjän katuvan Putinin ilmoitusta Hersonin liittämisestä Venäjään.

13.38: Hersonin alueneuvoston jäsen: Ukrainan partisaanit ovat nostaneet lipun salkoon Hersonissa

Hersonin alueneuvoston jäsen kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että ukrainalaiset partisaanit ovat nostaneet Ukrainan lipun salkoon Hersonissa.

Aiemmin tänään Venäjän puolustusministeriö ilmoitti uutistoimisto TASSin mukaan Venäjän joukkojen vetäytyneen kokonaan Hersonista aamuyöhön mennessä. 

Hersonin alueneuvoston jäsenen mukaan Hersonin kaupunki on jo lähes kokonaan Ukrainan armeijan valvonnassa. Hän neuvoo Hersonin asukkaita pysyttelemään kodeissaan siihen saakka, että kaupunki on tutkittu mahdollisten sinne jääneiden venäläisjoukkojen varalta. 

12.10: TASS: Venäjän vetäytyminen Hersonista suoritettu loppuun

Venäjän valtiollisen uutistoimisto TASSin mukaan Venäjän asevoimat ovat vetäytyneet Hersonin alueelta Dnipr-joen itäpuolelle. TASSin mukaan Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut, että kaikki Venäjän joukot ja kalusto on siirretty joen yli perjantai-aamuyöhön kello viiteen mennessä, ja vetäytymisessä ei ole otettu tappioita. 

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan, että vetäytymisen yhteydessä myös "halukkaita" asukkaita siirrettiin pois alueelta.

Tietoja ei ole vahvistettu muista lähteistä. 

Ukrainan puolustusministeri arvioi aiemmin, että kaikkien Venäjän joukkojen vetäminen joen toiselle puolelle veisi ainakin viikon. Arvion mukaan Venäjällä on ollut alueella vielä 40 000 sotilasta.

Juttua korjattu ja täydennetty kello 14.10: Korjattu ajankohtaa, jolloin Venäjän vetäytyminen oli puolustusministeriön mukaan saatu päätökseen, ja lisätty ministeriön tiedottajan kommentti asukkaiden siirtämisestä pois alueelta.

11.46: MTV:n toimittaja vieraili Izjumissa, jonka joukkohaudoista on kaivettu syksyllä esiin 550 ihmisen ruumiit – hautoja ja räjähteitä kaivetaan maasta yhä

Syyskuussa Ukrainan takaisin valtaamasta Izjumin kaupungista löytyi useista maakuopista satojen nimeämättömien ihmisten ruumiita. MTV Uutisten haastattelemien asukkaiden mukaan hautoja löytyy jatkuvasti lisää.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen vieraili kaupungissa, jonka raunioissa yritetään jatkaa elämää. Räjähteiden ja sotaromun raivaustyöt sekä kaupungista löytyneet joukkohaudat kuitenkin varjostamat kaupunkilaisten elämää.


10.53: Brittitiedustelu: Venäjän iskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin tuntuvat eniten siviilien keskuudessa

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportin mukaan Venäjä on lokakuusta alkaen hyökännyt aalloittain Ukrainan energiainfrastruktuurin kimppuun. Viimeksi 30. lokakuuta iskut osuivat muun muassa vesivoimaloihin. 

Iskujen seurauksista kärsivät eniten siviilit, ja muun muassa Kiovassa hallitut sähkökatkot ovat tulleet yleisiksi. Raportissa arvellaan tilanteen muuttuvan etenkin lämmityksen ja vesihuollon suhteen kriittiseksi talvella. 

Raportin mukaan Venäjän iskujen priorisointi siviilikohteisiin sotilaskohteiden sijaan kertoo siitä, että se pyrkii vaikuttamaan etenkin siviilien taistelutahtoon. 

10.25: Zelenskyi: Ukraina on vallannut takaisin yli 40 asuinaluetta ja kylää Etelä-Ukrainassa

Ukrainan on onnistunut vallata takaisin yli 40 asuinaluetta ja kylää eteläisessä Ukrainassa, sanoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyi myös vihjaisi päivittäisessä puheessaan eilen illalla, että rauhanneuvottelut Venäjän kanssa voidaan aloittaa siinä tapauksessa, että Ukraina saa takaisin kaikki menettämänsä alueet.

Hänen mukaansa Ukrainan on edettävä loppuun asti taistelukentällä ja diplomatian kautta, jotta Ukrainan lippu voidaan nostaa kaikkialla maassa.

Erityisesti Yhdysvalloissa on viime päivinä toistuvasti otettu esille mahdollisuus rauhanneuvottelujen elvyttämisestä.

10.18: The Telegraph: Venäjä jättää jälkeensä haavoittuneita sotilaitaan vetäytyessään Hersonista

Telegraphin haastattelujen mukaan Venäjä jättää Hersonista vetäytyessään jälkeensä haavoittuneita sotilaitaan. Lehden mukaan ukrainalaissotilas kertoo, että vaikka Venäjän joukot vetäytyvät parempiin asemiin, on heidän sotilaitaan edelleen alueella, ja ottavat kovia tappioita perääntyessään.

8.28: ISW: Ukraina vapauttaa Hersonin alueen lähipäivinä tai -viikkoina

Institute for the Study of Warin raportin mukaan Venäjä vaikuttaa vetäytyvän Hersonista toistaiseksi hallitusti, ja Ukrainan joukkojen uskotaan vapauttavan alueen lähipäivien tai -viikkojen kuluessa. 

ISW ei usko, että talvi pysäyttää tai hidastaa merkittävästi sotatoimia ja Ukrainan vastahyökkäysten etenemistä. Raportin mukaan talvisää voi pikemminkin helpottaa esimerkiksi ajoneuvojen kulkemista mudan jäädyttyä. Ongelmia voi tosin aiheuttaa huollon tai sopivien talvivarusteiden puute.

8.17: Ukrainan puolustusministeri: Venäjällä kestää ainakin viikko vetää kaikki joukkonsa Hersonista

Reutersin mukaan Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov kertoo haastattelussa, että Venäjällä on Hersonissa ja Dnipr-joen länsipuolella yhä noin 40 000 sotilasta kalustoineen, ja niiden vetäminen ei tapahdu muutamassa päivässä.

– Minimissään siinä menee yksi viikko, Reznikov kertoo.

Hänen mukaansa lähestyvä talvi mahdollistaa joukkojen uudelleenorganisoinnin kummallakin puolella. Hän myös kutsui mahdollista Kakhovkan padon räjäytystä "hulluksi ideaksi". 

Venäjän on epäilty miinoittaneen Dnipr-joen yläjuoksulla sijaitsevan padon vetäytyessään. Tämä voisi aiheuttaa tulvan, joka peittäisi alleen laajoja alueita Hersonissa.

7.11: Yhdysvallat haluaa ostaa Etelä-Korealta tykistönammuksia Ukrainalle

Reutersin mukaan Yhdysvallat on halukas ostamaan Etelä-Korealta tykinammuksia Ukrainan käyttöön. The Wall Street Journal puolestaan uutisoi torstaina, että Etelä-Korea suostuisi myymään 100 000 ammusta Yhdysvalloille Ukrainaan vietäväksi.

Etelä-Korean puolustusministeriö kuitenkin kiistää väitteen ja muistuttaa, ettei sen kanta tappavan avun antamisesta Ukrainaan ole muuttunut. 

Yhdysvaltojen liittolainen Etelä-Korea on vältellyt ärsyttämästä Venäjää, joka on uhannut sitä kahdenvälisten suhteiden vaikeutumisella mikäli tämä antaa aseapua Ukrainaan. Etelä-Korea on myös huolissaan, että Venäjä voisi vaikuttaa maahan Pohjois-Korean kautta.

Yhdysvaltojen mukaan Pohjois-Korea on salaa kuljettanut Venäjälle merkittävän määrän tykinammuksia tukemaan sen hyökkäystä Ukrainaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti yrittänyt painostaa Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeolia tuomaan aseita Ukrainaan, sillä ne olisivat hänen mukaansa "korvaamattomia".

Korjattu 8.20: Etelä-Korean ilmoitus aseavun kiistämisestä tullut WSJ:n artikkelin jälkeen.

5.50: The Guardian: Ukrainan joukot vain 15 kilometrin päässä Hersonin keskustasta

Brittilehden mukaan Ukrainan joukot ovat videomateriaalin perusteella vallanneet Kyslivkan kylän Hersonin alueella, vain 15 kilometriä Hersonin keskustasta.

Torstai 10.11.2022

23.44: Zelenskyi: Yli 41 asuinaluetta vapautettu Etelä-Ukrainassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi päivittäisessä videoviestissään Ukrainan vapauttaneen yli 41 asuinaluetta maan eteläosassa. 

Zelenskyi onnitteli alueita vapauttaneita joukkoja.

– Kaikki se, mitä nyt tapahtuu, on saavutettu kuukausia kestäneen ankaran taistelun tuloksena. Se on saavutettu rohkeuden, tuskan ja tappioiden avulla. 

Zelensky sanoi myös, että poliisiyksiköt ovat siirtyneet useille Hersonin asuinalueille aloittaakseen vakauttamistoimet, mutta Ukrainan alueen vapauttaminen oli vasta ensimmäinen askel pitkässä prosessissa. Seuraavaksi tärkeintä on miinanraivaus.

– Miehittäjät jättävät jälkeensä tuhansia miinoja ja räjähtämättömiä ammuksia. Olen usein kuullut arvioita, joiden mukaan Ukrainan puhdistaminen venäläisistä miinoista vie vuosikymmeniä. Emme voi odottaa niin kauan, Zelenskyi sanoi.

Asiasta kertoo CNN.

22.45: George W. Bush ja Volodymyr Zelenskyi pitävät yleisölle avoimen keskustelutuokion Dallasissa 

Yhdysvaltojen ex-presidentti George W. Bush ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitävät tiistaina yleisölle avoimen keskustelutilaisuuden Dallasissa, kertoi uutiskanava CNN torstaina. Zelenskyi osallistuu luonnollisesti virtuaalisesti.

– Ukraina on etulinjassa taistelemassa vapauden ja demokratian puolesta. Sen kimppuun hyökätään kirjaimellisesti samaan aikaan kun puhumme, ja on elintärkeää, että Yhdysvallat tarjoaa niin sotilas- kuin muutakin apua, jotta Ukraina voi puolustaa itseään, perusteli tilaisuuden järjestävän George W. Bush -instituutin johtaja David Kramer uutiskanavalle.

20.31: Valkoinen talo: Venäjän mahdollisesta vetäytymisestä Hersonista on nähtävissä merkkejä

Yhdysvaltojen mukaan on nähtävissä merkkejä siitä, että Venäjä olisi ilmoituksensa mukaan vetäytymässä Hersonista Ukrainassa. Asiasta kertoo Valkoinen talo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoo, että Venäjän vetäytyminen joiltain alueilta Ukrainassa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sota olisi päättymässä.

Hänen mukaansa Yhdysvallat ei myöskään painosta Ukrainaa aloittamaan neuvotteluja tai harjoittamaan muuta diplomatiaa Venäjän kanssa sodasta.

Ukrainalla luvassa vaarallinen paluu Hersoniin:"Kaupunki on todennäköisesti täynnä räjähteitä" 3:51
Katso video: Tässä viimeisin tieto Ukrainan etenemisestä Hersonissa. "Kaupunki on todennäköisesti täynnä räjähteitä.

Lue myös:

    Uusimmat