Ammattilaiset kertovat: Näistä sisustuksessa kannattaa pihistää

Kun hankit irtokalusteet kirpputorilta, saat kotiisi ripauksen persoonallisuutta – halvalla. Pinnoissa, kodinkoneissa ja kiintokalusteissa säästäminen sen sijaan tulee kalliiksi.

Jokainen haluaisi panostaa uuteen kotiin niin paljon kuin mahdollista, jotta siitä tulisi varmasti viihtyisä ja asukkinsa näköinen. Budjetti kuitenkin paukkuu usein jo alkumetreillä eikä kaikkeen pysty satsaamaan yhtä paljoa rahaa.

Blue Blue Skyn sisustusarkkitehti Teija Angeria kertoo, ettei tarvitsekaan. Hänestä kodinkoneet ovat ainoa irtaimiston osa, johon kannattaa satsata. Muuten hän kehottaa investoimaan lähinnä kiinteisiin kalusteisiin ja pintoihin.

– Halpojen kiintokalusteiden kanssa on paljon ongelmia ja ne tulevat pidemmän päälle kalliiksi.

Angeria kehottaa pohtimaan niin kiintokalusteiden kuin parkettien, laminaattien ja laattojenkin kohdalla sitä, kuinka kovaan käyttöön ne joutuvat. Niiden testatut kulutusarvot kannattaa tarkistaa, ja pohtia keston ja käytön kohtaavuutta niiden pohjalta.

– Suosittu, kaunis harmaalaatta voi olla hetkessä pihalla, kun siihen tipahtaa jotain, Angeria valittelee.

– Kylpyhuoneen laatoitus maksaa suunnilleen 2000–3000 euroa. Jos sen laatoittaa halvalla laatalla ja joku menee rikki tai ei kestä kosteutta, laatoitusta on valtava homma alkaa uusimaan. Se, että on säästänyt muutaman euron neliöltä, ei auta, kun pitää maksaa monta tonnia pelkästä työstä.

Designiä kirpparilta

Säästöjä ei kannata hakea kosteissa tiloissa, mutta esimerkiksi irtokalusteita voi Angerian mukaan etsiä mainiosti kirpputoreiltakin.

– Esimerkiksi seinäkaapit eivät ole niin suuri riski laadultaan, niitä voi etsiä kirpputoreiltakin. Kirpparikalusteilla voi tuoda persoonallisuutta sisustukseen ja rikkoa kaavoja.

– Vaikka olisi perinteinen kiiltävä valkoinen keittiö, kokonaisuudesta saattaa tulla tosi hauska, kun oivaltaa jonkun tuotteen, kuten vaikka kirjahyllyn, ja käyttää sitä astiahyllynä.

Vepsäläisen sisustussuunnittelija Johanna Koistinen on samaa mieltä siitä, ettei kotia kannata sisustaa vain yhdellä tavalla, vaan sekoittaa uutta ja vanhaa. Hän pitää kirpputoreja mahdollisuutena löytää ajattomia design-klassikoita halvalla.

– Huonekaluissa ei kannata ostaa kertakäyttöistä tai sellaista, joka menettää arvonsa ja on designiltään aikaan sidottu.

Koistinen huomauttaa, että vaikka design-klassikon ostaisi uutenakin, siitä voi koitua säästöjä, kun kalustoa ei tarvitse lähteä trendien muutosten ja kestämättömyyden vuoksi uusimaan.

Budjetoi pitkäjänteisesti

Angeria kertoo, että yleensä ongelmia tulee silloin, jos rahaa ei ole esimerkiksi remontin toteutushetkellä osattu budjetoida tarpeeksi. Kun kertahinta hirvittää, pihistämään lähdetään vääristä asioista. Se kostautuu myöhemmin useina kustannuserinä.

– Ei ajatella sitä, mitä sen huonon ja halvan tuotteen asentaminen maksaa ja kuinka kalliiksi sen poistaminen tulee. Aina kun ollaan sähkön ja veden kanssa tekemisissä, ei pidä säästää, vaan katsoa, että kaikki osat ovat kunnollisia ja asiantuntija on ne asentanut, Angeria muistuttaa.

– Rohkeutta ja tarkkuutta sisustukseen!

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat