Mainos

Ammattilainen antaa neuvon puiden hoitamiseen kotipuutarhojen harrastelijoille – "Leikataan hillitysti"

Kotipuutarhurit kuopivat jo valmiina kevääseen, vain lumi on harrastuksen esteenä. Taimet ovat esikasvatuksessa ja koulittavina, mutta ulkona ei voi vielä tehdä paljoakaan, paitsi hoitaa puita.

Helsingin kaupungin arboristit tekevät näinä aikoina ahkerasti muotoonleikkaamisia ja lehdestämisiä. Kotipuutarhuria ammattilainen neuvoo malttiin oksasaksien kanssa.

– Ei pidä leikata liikaa, neuvoo arboristi Eeva Leppälä.

Paras aika lehtipuiden leikkaamiseen on kesällä juhannuksen jälkeen, kun puun aineenvaihdunta on vilkkaimmillaan.

– Koska haavat paranevat silloin nopeimmin, selittää Leppälä.

Koulukuntaeroja

Omenapuiden omistajissa on erotettavissa ainakin kaksi koulukuntaa. Yhdet vannovat syysleikkauksen nimeen, toiset taas sanovat, että omenapuut on leikattava keväällä. Ammattilaisella on omat neuvonsa.

– Jos on kyse maisemaomenapuusta, josta ei odoteta kovasti satoa, niin se olisi hyvä leikata keskellä kesää juhannuksen jälkeen, jolloin haavat umpeutuu nopeiten, sanoo Leppälä.

– Jos taas on kyse tuotantopuusta, niin enimpien lumien sulamisen jälkeen on hyvä hetki leikata omenapuuta. Eli suurinpiirtein näihin aikoihin olisi hyvä hetki.

Työkseen puussa

Arboristien ammattikunta arvioi, hoitaa, kaataa, tukee ja leikkaa puita ja niiden oksia. Ammattilaisen lähes jokapäiväistä työtä on kiipeillä puissa.

Käytössä ovat luonnollisesti köydet ja valjaat. Pitävien solmujen oppiminen kuuluu arboristin koulutukseen, mutta tärkein lienee korvien välissä. Kaikista ei ole arboristeiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.