Mainos

Tartu saksiin! Nyt on otollisin aika pensaiden ja puiden kevätleikkauksille

Nyt on aika tarttua puutarhasaksiin!

Maaliskuun yöpakkaset alkavat hellittää ja kevätaurinko herättelee uuteen kasvukauteen. Nyt on otollisin aika pensaiden ja puiden kevätleikkauksille. Hyvin hoidettuna ja säännöllisesti leikattuna kasvit kasvavat paremmin ja pysyvät pitempään hyväkuntoisina.

Hedelmäpuiden ja marjapensaiden onnistunut leikkaaminen pitää kasvin hyvänmallisena ja satoisana pitkään. Lisäksi leikkaus helpottaa esimerkiksi omenien kypsymistä ja korjuutyötä. Pienissä pihoissa leikkauksen avulla puut ja pensaat saadaan pidettyä sopivan kokoisina ja niiden varjostavaa vaikutusta voidaan vähentää. 

Vuosittain kannattaa leikata vain muutamia oksia kasvia kohden, jolloin urakasta ei tule liian suurta tekijän ja kasvin kannalta. Ilman asiantuntijan apua ei kannata leikata halkaisijaltaan yli viiden sentin oksia. Myös kivelliset hedelmäpuut, kuten kirsikka ja luumu sekä koivu jätetään leikkaamatta keväällä, koska leikkaushaavan nestevirtaus heikentää kasvia.

Perusohjeena leikkaajalle on:

1) Huonokuntoiset ja kuolleet oksat leikataan aina ensin pois.

2) Latvusta tai pensasta kevennetään niin, että osa sisäänpäin kasvavia oksia poistetaan.

3) Puista kannattaa poistaa myös ohuita, pitkiä vesiversoja, jotka kasvavat suoraan ylöspäin.

4) Hyvin teräväkulmaiset, ylöspäin kasvavat oksat poistetaan jo nuorena, sillä ne aiheuttavat myöhemmin puun repeämisvaaran tai muodostavat kilpalatvan.

5) Riittävän ajoissa aloitetulla leikkauksella puun ja esimerkiksi pensasaidan korkeutta voidaan hallita. Puita ei saisi koskaan leikata "tappiin", sillä silloin menetetään puun luonnollinen kasvutapa.

Puutarhaliiton toimitusjohtajan Timo Taulavuoren vinkki kotipuutarhureille ja taloyhtiöille on, että pihan perushuollosta ei kannata tinkiä. Voi olla hyödyllistä pyytää esimerkiksi puutarha-alan ammattilainen apuun muutamaksi tunniksi keväisin ja syksyisin hoitamaan pihan perustyöt, kuten leikkaukset, kanttaukset ja perussiistimisen. Tämän avulla puutarhan ylläpitohoito helpottuu kasvukaudella ja piha säilyy viihtyisän näköisenä läpi kesän. 

Katso myös:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lähde: Puutarhaliitto ry  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.