Leikkaa omenapuu oikein – näin onnistut!

Paras leikkausaika omenapuille on maalis–huhtikuussa. Tartu siis toimeen, jotta varmistat puun satoisuuden jatkossakin. 

Omenapuiden leikkaus kannattaa tehdä keväällä, viimeistään ennen vappua. Leikkauksen tarkoituksena on saada puulle tasapainoinen latvus ja oksat, jotka kasvavat vaakasuunnassa. Näin hedelmien poimiminen helpottuu. Oikeaoppinen leikkaaminen kasvattaa satoa ja tekee puusta vahvaoksaisen.

Nuoria omenapuita leikataan yleensä vain puun muodon korjaamiseksi. Vanhat puut taas vaativat leikkauksen, jotta satoa tulee.

Istutusleikkaus tehdään keväällä istutetuille puille siten, että latvaversoa lyhennetään. Jos puussa on kilpalatva, se leikataan pois. Sivuoksia lyhennetään kolmasosa.

Vanhempien puiden hoitoleikkauksessa puolestaan poistetaan kuolleet ja vioittuneet oksat sekä mahdollinen kilpalatva. Leikkaa pois myös liian jyrkästi ylös- tai alaspäin kasvavat oksat sekä latvuksen sisälle kasvavat oksat.

Jos leikkaat paksua oksaa, katkaise se kahdessa osassa. Kahdessa osassa leikkaaminen ehkäisee oksan repeämistä tyvestä.

Omenapuut kannattaa leikata joka vuosi, mutta oksistosta kannattaa poistaa korkeintaan kolmannes. 

Pyri tekemään leikkausjäljestä mahdollisimman siisti ja tasainen. Voit tasoittaa leikkausjäljet esimerkiksi veitsellä. 

Artikkeli on uusinta viime vuodelta.

Lähteet: puutarhakauppiaat.fi, kekkilä.fi, siivous.info

Lue myös:

    Uusimmat