Puutarhurin vinkit takapihojen syystoimiin – toimi näin puutarhajätteen kanssa: "Ei kannata hävittää"

Puutarhurin vinkit takapihojen syystoimiin:"Paras keino tuhota vanha puu…" 6:00
Puutarhuri Lea Rauta neuvoo kuinka hedelmäpuuta hoidetaan syksyllä ja millaisia työvälineitä kotipuutarhurin kannattaa hankkia.

Puutarhoissa ja pihoilla luodaan syksyisin jo edellytykset ensi kevään kasvun menestykselle.

Puutarhoissa, parvekkeilla, takapihoilla ja kasvimailla syksy on otollista aikaa varautua jo ensi kevään kasvun onnistumista ajatellen.

Yksi tärkeä syyspuuha on omenapuun ja muiden hedelmäpuiden oksien oikeaoppinen leikkaaminen. Viiden jälkeen -ohjelmassa piipahdettiin erään tavallisen takapihan omenapuun luona valmistamassa se talvea ja ensi vuotta varten. Moni asiaan perehtymätön voi puutarhuri Lea Rautan mukaan leikata omenapuutaan liian hennolla kädellä.

– Tämäkin omenapuu on selvästi sellainen, että tätä ei ole nuorena oikein uskallettu leikata. Sen takia se ei ole oikein päässyt haarautumaan monestakaan kohdasta, eli näistä oksista on tullut pitkät lonkerot, puutarhuri Rauta kuvailee.

Koska omenapuuta ei ole tarpeeksi leikelty menneinä vuosina, on oksistoon jäänyt paljon tyhjää tilaa väliin.

– Jos tätä olisi leikattu, niin täällä voisi olla enemmän oksia, enemmän kukkia ja enemmän omenoita, Rauta toteaa.

Hedelmäpuu siis todella hyötyy siitä, että oksia leikataan syksyisin. Nuoren omenapuun leikkaaminen on helppoa, koska puu on vielä pieni ja sen oksat ovat niin kapeita, että ne napsahtavat helposti katki laadukkaiden puutarhasaksien käsittelyssä.

Katso artikkelin yllä olevalta videolta puutarhuri Lea Rautan vinkit hedelmäpuun syyskäsittelyyn ja millaiset puutarhasakset kannattaa puuhaan hankkia.

Älä heitä puutarhajätettä turhaan pois

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Moni pelkää tekevänsä jonkin virheen hedelmäpuun oksien harventamisurakassa, mikä voisi pahimmillaan johtaa koko puun nuutumiseen tai jopa kuolemaan.

– Paras keino tuhota vanha puu on tarttua moottorisahaan. Silloin lähtee niin paljon leikkaamaan ja ottamaan lehtimassasta pois, että puu alkaa paikkaamaan itseään ja kasvattamaan valtavasti uusia versoja tilalle, Rauta pohtii.

Rauta kuitenkin huomauttaa, että nuorta omenapuuta on aika vaikea saada kokonaan hengiltä liian innokkaalla saksimisella.

Moni stressaa suotta saksimisesta ja pihan hoidosta aiheutuvasta jätteestä. Routan mielestä puutarhajätettä ei kannata heittää biojätteiden joukkoon.

– Kaikki tällainen elollinen on puutarhassa tosi hyvä juttu. Sitä ei kannata hävittää tai roudata kaatopaikalle, Rauta toteaa.

Sen sijaan leikattuja puunoksia voi silputa saksilla ja käyttää hyödyksi kukkapenkissä. Kuivien kesien jälkeen kannattaa puutarhan maata hoitaa jättämällä lakastuvat lehdet ja oksasilput katteeksi. Nurmikkokin hyötyy enemmän silputusta hedelmäpuun oksistosta ja lehdistä enemmän kuin harvavointitalkoista.

Maltillisuus on kuitenkin avainasemassa lehtienkin suhteen. Jos takapihalla on suuri vaahtera, kannattaa maahan pudonnut vaahteralehtien paksu meri haravoida pois syksyllä.

– Sen alla nurmikkohan tukahtuisi, Rauta muistuttaa.

Kaikilla ei ole takapihaa tai puutarhaa, katso alla olevalta videolta vinkit parvekekukkien ja kasvien syystoimiin.

Kaikilla ei ole takapihaa tai puutarhaa – näin parvekekukkia hoidetaan syksyisin 3:01
Nappaa videolta vinkit parvekekukkien ja kasvien syystoimiin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat