Mainos

Amerikkalaistutkijat löysivät syöpää aiheuttavan geenimutaation

Amerikkalaiset tutkijat ovat löytäneet uuden geenimutaation, joka näyttää aiheuttavan tietyntyyppistä paksunsuolen syöpää. Tällaista geeniä kantavia henkilöitä arvioidaan olevan maailmassa noin 680 000, ja heidän sairastumistodennäköisyytensä on 20-30 prosenttia.
-Tämä geenimuutos näyttää vaarattomalta, mutta nyt on käynyt ilmi ettei se olekaan. Se tekee geenistä Akilleen kantapään, kertoo geeniä tutkinut apulaisprofessori Kenneth Kinzler Baltimoren Johns Hopkins -yliopistosta.

Kinzlerin mukaan on mahdollista, että muutkin vaarattomiksi luullut geenimuutokset aiheuttavat syöpätauteja. Ihmisen eri geeneissä eli perintötekijöissä tunnetaan jo useita syöpää aiheuttavia mutaatioita eli muutoksia.

Nyt löydetty mutaatiotyyppi sijaitsee ns. APC-geenissä, johon on jo aiemmin paikannettu toinen paksunsuolen syöpää aiheuttava mutaatio. Uudempi mutaatiolöytö on vähäisempi geenimuutos.
-Kyseessä on pieni perimän muutos, joka tekee DNA:n epävakaaksi ja aiheuttaa sarjan mutaatioita lähigeeneissä. Nämä perättäiset mutaatiot johtavat lopulta syövän syntymiseen, selvittää Kinzler.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.