Amerikkalaisteini parantui syövästä kolmesti – koronaan liittyvä oireyhtymä koitui kuolemaksi

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän oireet - millaisesta oireesta tulee huolestua? Lääkäri vastaa.

Syöpää sairastanut teinityttö sairastui koronavirukseen, kertoo muun muassa Daily Mail. Hän menehtyi hiljattain.

Missourilaisella Aspen Dekella, 17, todettiin akuutin lymfaattisen leukemian harvinainen muoto, kun hän oli 4-vuotias. Hän oli hoidettavana sen takia suurimman osan elämästään.

Aspenille tehtiin luuydinsiirto, hän sai CAR-T-soluterapiaa ja kävi yhteensä neljä vuotta kemoterapiahoitoja. Perheenjäsenten mukaan hän oli parantunut syövästä kolmesti.

Sairaalaan koronaviruksen takia

Marraskuussa Aspen sairastui koronavirukseen ja joutui sairaalahoitoon pari viikkoa ennen joulua. Hän sai happihoitoa ja hänellä oli korkea kuume. 

Kuukauden päästä Aspenin tilanne näytti hyvältä ja hän pääsi kotiin. Pian hänen oireensa pahenivat ja hän päätyi uudelleen sairaalahoitoon.

Aspenilla todettiin keuhkokuume. Uudenvuodenaattona hän joutui tehohoitoon. 

Lisäksi koronavirukseen liittyvä oireyhtymä

Aspenille kehittyi koronavirusinfektioon liittyvä lasten hyperinflammatorinen oireyhtymä. Duodecim-lehti kertoo, että kyseessä on uusi, lapsipotilailla havaittu oirekokonaisuus, jolla on ajallinen yhteys SARS-CoV-2:n aiheuttamaan COVID-19-tautiin. Duodecimin mukaan oireyhtymän synty on epäselvä, mutta sen epäillään liittyvän covid-19-infektion.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Oireisiin kuuluu kuume, tulehdukseen viittaavat laboratoriolöydökset sekä yhden tai useamman elinjärjestelmän vakava, sairaalahoitoon jatkuva tauti lapsella tai nuorella ilman muuta selittävää syytä. Duodecim-lehti kertoo, että hoitovaste on yleensä hyvä, mutta vertailevaa tutkimusnäyttöä hoitojen tehosta ei vielä ole.

Hoitaminen oli vaikeaa

Lauantaina Aspen menehtyi. Häntä jäivät kaipaamaan muun muassa vanhemmat ja veljet.

Aiemmin Aspenin sairaanhoitokustannusten kattamiseksi perustetun keräyssivun organisoija Aimee Loring kertoo, että Aspenin hoitaminen hyperinflammatorisen oireyhtymän suhteen oli haastavaa, koska hän oli aiemmin saanut syöpähoitoja. 

– Lisäksi hänen immuunipuolustuksellaan ei ollut tarpeeksi oikeita soluja taistelemaan koronavirusta vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat