Amerikkalaispankki kriisiytyi pikavauhtia: Asiantuntijat arvioivat leviääkö tilanne muihin pankkeihin

Kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB) kaatumisella ei todennäköisesti ole välittömiä laajoja seurauksia finanssisektorille, arvioivat STT:n haastattelemat talousasiantuntijat.

Yhdysvaltain pankkiviranomainen otti eilen Silicon Valley Bankin määräysvaltaansa sen jälkeen, kun pankki ajautui akuuttiin kassakriisiin. Pankki oli uutistoimisto AFP:n mukaan suurin viranomaisen haltuun joutunut talletuspankki sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Rahoituksen professori Vesa Puttonen Aalto-yliopistosta kertoi, että SVB:n kriisin taustalla ovat voimakkaasti nousseet korot ja niiden vaikutus pankin asiakkaisiin. Pankki luototti varsinkin yhdysvaltalaisia kasvu- ja teknologiayrityksiä, ja Puttosen mukaan moni kasvuyritys on puolestaan rahoittanut toimintaansa rahoituskierroksilla.

Kun korot nousivat, vähenivät Puttosen mukaan kasvuyrityksistä kiinnostuneet sijoittajat ja siten yrityksetkin päätyivät vaikeuksiin.

–  Tämä johtaa siihen, että näitä yrityksiä rahoittanut pankki on ajautunut ongelmiin, sanoi Puttonen.

Työeläkevakuuttaja Varman toimitusjohtaja Risto Murto puolestaan totesi, että SVB:n riskipolitiikka oli poikkeuksellinen verrattuna pohjoismaisiin pankkeihin.

Hän kertoo pankin sijoittaneen paljon sellaisiin valtionlainoihin, joiden markkina-arvo laski, kun korot kääntyivät nousuun.

Pankki kriisiytyi muutamissa päivissä

SVB kriisiytyi parissa päivässä. Pankin osakeannista ja tappiokirjauksista huolestuneet asiakkaat alkoivat nopeasti nostaa talletuksiaan, ja SVB:n tilanne painoi eilen pankkien pörssikursseja Euroopassa asti.

Viranomaisten väliintulon jälkeen pankki suljettiin. Maanantaina maan talletussuojan piirissä olevat asiakkaat saavat 250 000 dollarin (noin 236  000 euron) kattoon asti talletuksensa pankista. Talletussuoja nostettiin nykytasolle vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Puttonen toteaa, että talletussuojan tarkoitus on nimenomaan hillitä talletuspakoa ja sen vuoksi myös viranomaiset tulivat nopeasti väliin.

– Tietyllä tapaa oli myös hyvä, että viranomaiset tulivat nopeasti sisään, Varman Murto puolestaan totesi.

Aalto-yliopiston Puttosen mukaan Yhdysvaltojen pankkisääntelyä on tiukennettu vuoden 2008 kriisin jälkeen. Siksi hän ei pidä todennäköisenä sitä, että kriisi lähtisi nyt vastaavasti leviämään.

Myös AFP:n mukaan analyytikot arvioivat riskin pieneksi sille, että SVB:n kriisi leviäisi laajemmin yhdysvaltalaispankkeihin.

Ruotsalainen eläkevakuuttaja ottaa takkiinsa

Välittömästi SVB:n tilanteesta kärsivät Puttosen ja Murron mukaan ne pankin asiakkaat, joiden talletukset ylittävät talletussuojan rajan. Lisäksi on tullut ilmi, että ruotsalainen eläkevakuuttaja Alecta on ollut yksi SVB:n suurimmista omistajista.

– Suhteessa sijoitustensa kokoon he kyllä kestävät tämän tappion, sanoi Murto.

Murron mukaan Varmalla ei ole suoria sijoituksia SVB:ssä. Murto pitää kuitenkin mahdollisena, että Piilaakson yritysten talousongelmat voivat pankin paikallisesti vahvan aseman vuoksi alkaa näkyä.

Puttonen huomauttaa, että korkoympäristön muutoksesta voi alkaa hiljalleen näkyä muitakin merkkejä.

–  Nämä (uutiset) kertovat siitä oikeasta reaalitalouden tilasta, johon korkojen nousu johtaa.

Lue myös:

    Uusimmat