Mainos

Yksittäistapaus vai laajempi ilmiö? Deutsche Bankin tulos lisää huolia pankkien pärjäämisestä

Suuren saksalaispankin Deutsche Bankin tuloksen romahtaminen saa pohtimaan pankkisektorin pärjäämistä hankalassa taloustilanteessa, sanoo Nordean pääanalyytikko.

Euroopan alueen pankkien vaikeudet ovat puhuttaneet jo aiemmin tänä vuonna. Uusimpana käänteenä saksalainen suurpankki Deutsche Bank ilmoitti tänään huomattavasti odotettua huonommasta 20 miljoonan euron tuloksesta toisella vuosineljänneksellä.

Viime vuonna samana ajankohtana yli 800 miljoonaa euroa voittoa tehneeltä pankilta odotettiin nyt vajaan 200 miljoonan euron tulosta.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerichin mukaan Deutsche Bankin heikko tulos saa pohtimaan, onko kyseessä yksittäistapaus vai onko kyseessä laajempi, koko pankkisektoria koskettava ilmiö.

– Ilman muuta tällaiset uutiset lisäävät huolia siitä, miten pankkisektori kestää tämän markkinatilanteen ja Euroopan keskuspankki EKP:n korkopolitiikan, von Gerich sanoo MTV Uutisille.

Haasteena alhainen korkotaso

EKP:n yleinen ohjauskorko on tällä hetkellä 0,0 prosenttia. Korkojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasolla tai sitä alempana pidemmän aikaan.

– Jos pankkien tila heikkenee, se ei missään nimessä ole hyvä uutinen tulevaisuuden talouskehitystä ajatellen.

Von Gerichin mukaan paineet pankkeja kohtaan ovat kovat. Deutsche Bankilla ongelmia on ollut jo pidempään, mutta hän arvioi huolien ulottuvan yksittäistä pankkia syvemmälle.

– Nyt halutaan nähdä, miten kilpailijat pärjäävät. Ilman muuta tämä ainakin lisää huolia.

Kriisi laajenemmassa italialaispankeista?

Epävarmuutta on aiheuttanut erityisesti italialaispankkien heikko tilanne, joka kärjistyi Britannian EU-eron jälkeen. Pankeilla on paljon järjestämättömiä luottoja, jotka lisäävät huolia niiden ajautumisesta maksukyvyttömyyteen.

– Nyt nähdään, että kyseessä ei ole vain italialaispankkien ongelma. Kyllä tässä voi olla kyse jostain laajemmastakin, von Gerich sanoo.

Suomalaisilla ei kuitenkaan ole akuuttia hätää. Pohjoismaalaisten pankkien tilanne on ollut selvästi keski-eurooppalaisia parempi, mutta nykyinen alhainen korkotaso aiheuttaa haasteita kaikkialla.

– Lyhyet markkinakorot ovat painuneet jopa negatiivisiksi. Matalien korkojen ympäristössä korkokate on heikompi, mikä vaikeuttaa pankkien tuloksen tekemistä.

2:26

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.