Amerikkalaiskenraali: Kiina valmistautuu sotaan Taiwania vastaan – "Valmistelut ovat jo käynnissä"

Voiko Taiwanin ja Kiinan räjähdysherkkä tilanne yltyä sodaksi? Asiantuntija kertoo todennäköisimmän skenaarion mahdollisesta eskalaatiosta 10:57
Katso video: Voiko Taiwanin ja Kiinan räjähdysherkkä tilanne yltyä sodaksi? Asiantuntija kertoo todennäköisimmän skenaarion.

Kiina valmistelee sen armeijaa sotaan Taiwania vastaan, varoittaa Yhdysvaltain armeijan eläköitynyt kenraaliluutnantti ja entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Herbert Raymond McMasterCBS Newsin haastattelussa.

Kiinan ja Taiwanin välit ovat olleet jo pitkään hyvin jännitteiset. Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, ja Taiwan on jo pitkään pelännyt Kiinan hyökkäävän saarelle.

Viime kesänä Kiina järjesti useita suuria sotaharjoituksia Taiwanin lähettyvillä. 

Eläköitynyt kenraaliluutnantti Herbert Raymond McMaster sanoi CBS Newsille antamassaan haastattelussa uskovansa Kiinan valmistautuvan parhaillaan sotaan. 

– Kyseessä on vakava uhka. Kiinan presidentti Xi Jinping on tehnyt selväksi lausunnoissaan, että hän aikoo tehdä Kiinasta jälleen kokonaisen ottamalla Taiwanin haltuunsa.

– Ja valmistelut ovat jo käynnissä. 

Kenraaliluutnantin mukaan muun maailman ei pidä tehdä samaa virhettä kuin Venäjän kohdalla ennen sen hyökkäystä Ukrainaan.

– Meidän ei pidä joutua samaan ansaan kuin Vladimir Putinin kohdalla, jossa olimme liian optimistisia hänen aikeittensa suhteen. Näkisin, että Xi Jinping tarkoittaa, mitä sanoo.

McMasterin mukaan Kiinan johtaja valmistelee kansaansa sotaan. 

– Hän (Xi Jinping) sanoo puheissaan, että Kiinan on tehtävä uhrauksia säilyttääkseen mahtavuutensa. 

"Tavitsemme investointeja"

McMaster haluaisi nähdä Japanin tavoin esimerkiksi Yhdysvaltain puolustusvoimilta parempaa varautumista sodan varalle. 

– Japani on jo tehnyt rohkeita liikkeitä tuplaamalla sen puolustuskulut. Tarvitsemme enemmän investointeja, koska sotakriisiin vastaaminen on kalliimpaa kuin sen ehkäiseminen. 

– Puhumme (Yhdysvalloissa) paljon liittolaisiimme tukeutumisesta ja siitä, että jos otamme askeleen taaksepäin, liittolaisemme tekevät enemmän. Luulen, että asia on todellisuudessa toisinpäin. Jos Amerikka tekee vähän enemmän itse, liittolaisemme seuraavat ja lisäävät heidän puolustuskapasiteettiaan. 



Lue myös:

    Uusimmat