Yhdysvallat hyväksyi 180 miljoonan dollarin asekaupan Taiwanille – tätä kaikkea se pitää sisällään

Voiko Taiwanin ja Kiinan räjähdysherkkä tilanne yltyä sodaksi? Asiantuntija kertoo todennäköisimmän skenaarion mahdollisesta eskalaatiosta 10:57
Voiko Taiwanin ja Kiinan räjähdysherkkä tilanne yltyä sodaksi? Asiantuntija kertoo todennäköisimmän skenaarion mahdollisesta eskalaatiosta

Yhdysvaltain ulkoministeriö hyväksyi keskiviikkona panssarintorjuntajärjestelmien kauppaamisen Taiwanille, kertoo maan puolustusministeriö Pentagon.

Asekaupan arvo on 180 miljoonaa dollaria.

Kaupan myötä Taiwan saisi panssarintorjuntajärjestelmiä, lastiautoja, ampumatarvikkeita, ammuksia sekä muita kauppaan kuuluvia palveluja.

Kiina väittää, että demokraattisesti hallittu Taiwan on sen aluetta, ja sen kanta on jyrkentynyt presidentti Xi Jinpingin kaudella.

Kiina on muun muassa suhtautunut aggressiivisesti yhdysvaltalaisten ja muiden ulkomaalaisten poliitikkojen vierailuihin Taiwanissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden hyväksyi viime viikolla puolustusmenoja koskevan lakiesityksen, joka sisälsi jopa 10 miljardia dollaria sotilasapua Taiwanille.

Lakiesitys mahdollistaa jopa kahden miljardin dollarin avun Taiwanille vuosina 2023–2027.

Taiwan pidentää pakollisen asepalveluksen vuoteen

Taiwan pidentää pakollisen asepalveluksen keston neljästä kuukaudesta vuoteen, kertoi Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen tiistaina. Syynä on Kiinan aiheuttaman uhan jatkuva kasvu.

–  Nykyinen neljän kuukauden asepalvelus ei riitä vastaamaan jatkuvasti ja nopeasti muuttuvaan tilanteeseen, presidentti sanoi.

–  Kukaan ei halua sotaa, mutta rakkaat maamieheni, rauha ei vain putoa taivaalta, hän jatkoi.

Tsain mukaan päätös palvelusajan pidentämisestä oli hyvin vaikea, mutta se oli pakko tehdä, jotta tulevien sukupolvien mahdollisuus elää demokratiassa varmistetaan.

Pidennys tulee voimaan tammikuussa 2024.

Juttua muokattu 29.12.2022 kello 13.50: Lisätty tieto Bidenin viime viikolla hyväksymästä lakiesityksestä puolustusmenoihin liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat