Mainos

Video: Sotaharjoitus toi saksalaiset lentäjät talvioppiin Suomeen – "Vähän kylmempi saisi olla"

1:44

Ivalossa käynnistyi maanantaina Euroopan puolustusvirasto EDA:n helikopterikoulutusohjelman mukainen sotaharjoitus Cold Blade, joka järjestetään Suomessa ensimmäistä kertaa.

Utin jääkärirykmentin helikopteripataljoonan komentaja Kimmo Nordberg kertoo, että harjoitukset ovat käynnistyneet hyvin. Miehen mukaan olosuhteet Lapissa ovat jopa turhan hyvät.  

– Sää suosii, on lähes pilvetön taivas. Ainoa ongelma on se, että tänne tultiin hakemaan arktisia olosuhteita. Vähän kylmempi saisi siis olla. Muuten harjoitukset ovat lähteneet hyvin käyntiin.

Cold Blade on yksi osa Utin jääkärirykmentin kansainvälistä talviolosuhdeharjoitusta, jonka tarkoituksena on parantaa sotajoukkojen kykyjä toimia pohjoisissa olosuhteissa.

Suomalaisten lisäksi harjoituksiin osallistuu myös Saksan lento-osasto. Everstiluutnantti Frank Wittemann kertoo MTV Uutisille, että harjoitukset ovat osoittautuneet erinomaisiksi ja että miehet ovat tyytyväisiä Suomen ympäristöön.

– Näemme sinisen taivaan ja lämpötila on mukava. Nautimme tästä ympäristöstä, vaikka se on lentämisen suhteen melko erilainen kuin Saksassa. Lapissa navigointi on haasteellista, koska täällä on ainoastaan puita, valkoista lunta, puita, lunta, puita ja niin edelleen, Wittemann kuvailee.

Pieniä suunnistusvaikeuksia suurempaa päänvaivaa suomalainen luonto ei ole kuitenkaan saksalaisille joukoille aiheuttanut.

– Suomessa meillä ei ole ollut muita haasteita. Matkallamme Ivaloon meillä oli ongelmia Itämeren toisella puolella Ruotsissa. Huonot sääolosuhteet ja matalat pilvet pakottivat meidät lentämään vähän suunniteltua hitaammin. Olimme jumissa Uppsalassa päivän ajan, sillä sää oli niin kehno, Wittemann kertoo.

Pohjoisissa olosuhteissa toimimiseen liittyvien kykyjen lisäksi Cold Blade -harjoituksella pyritään vahvistamaan yhteisen ilmailukielen osaamista. 

Wittemann näkee harjoitukset hyvänä keinona vahvistaa maiden välisiä sotilaallisia yhteistyökykyjä.

– Huomenna lennämme ensimmäistä kertaa sekamuodostelmassa yhdessä suomalaisten helikoptereiden kanssa ja opettelemme toimimaan yhteistyössä suomalaisten lentäjien kanssa. Opimme samalla luottamaan ja turvautumaan toisiimme, hän kertoo. 

Harjoitukset jatkuvat ensi torstaihin saakka. Nordberg kertoo, että jatkossa harjoitusten painopiste siirtyy yöoperaatioihin.

– Alue on siinä mielessä hyvä, että täällä ei ole paljoa asutusta. Voimme suorittaa lentoja ja harjoitella samalla yönäkölaitteiden käyttöä maastoisessa ympäristössä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.