Amerikkalainen mediajätti uutisoi näyttävästi: Suomen terveydenhuollolla on "pimeä puoli"

Suomen kuuluisalla ja ilmaisella terveydenhuollolla on pimeä puoli, julistaa amerikkalaiskanava CNN uutisensa otsikossa. Mistä on kysymys?

Antti Rinne kertoi omista kokemuksistaan huonon terveydenhuollon parissa 0:53
Suomalainen terveydenhuolto ei aina toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Myös pääministeri Antti Rinteellä on huonoja kokemuksia. Katso video!

Artikkeli alkaa linkillä demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivään Bernie Sandersiin, joka on vannonut pohjoismaisen terveydenhuollon nimeen.

– Haluan kiittää Suomen kansaa, en pelkästään siitä, miten he asiat tekevät vaan myös siitä, että he antavat meille esimerkin, jota meidänkin maamme pitäisi noudattaa, kerrotaan Sandersin sanoneen kotiosavaltiossaan Vermontissa pitämässään puheessa vuonna 2008.

Ylistystä Suomen mallille Sanderslta tuli myös kuluvana vuonna, kun hän kirjoitti Twitter-seuraajilleen, kuinka paljon lapsen saaminen maksaa Suomessa Amerikkaan verrattuna. Luku on 60 Yhdysvaltain dollaria Suomessa, 12 000 dollaria hänen kotimaassaan.

Sanders-alustuksen jälkeen päästään suomalaisnäkökulmasta asiaan.

CNN nostaa esiin Suomen matalan äitiyskuolleisuuden ja Amerikkaa pidemmän elinajanodotteen. Myös terveyspalvelujen piiriin pääsemisen helppous saa maininnan.

– Suomessa terveydenhuolto nähdään oikeutena pikemminkin kuin etuoikeutena, sanoo CNN:n haastattelema suomalaistoimittaja Anu Partanen.

Entä se pimeä puoli?

Artikkelin mukaan nykyinen, kuntakeskeinen malli on kallis ja voi olla hyvinkin epätasalaatuinen.

Negatiivisena kehityksenä nähdään myös Suomen syntyvyyden lasku. Se tarkoittaa veronmaksajien määrän vähenemistä tulevaisuudessa.

CNN ei unohda sotea, eli sosiaali- ja terveydenhuoltouudistusta, jota kahdella edellisellä hallituskaudella puskettiin epäonnistuneesti läpi. Sote voisi olla ratkaisu kustannusten laskuun, mutta artikkelin mukaan ongelmia voi olla tiedossa.

Uhkana on eriarvoistuminen palveluiden saatavuudessa, sanoo CNN:n haastattelema professori Heikki Hiilamo. Vaarassa olisivat vähävaraiset ja harvaan asutuilla alueella elävät suomalaiset.

– Ihmiset muualla kuin Suomessa näkevät usein vain järjestelmämme hyvät puolet, Hiilamo sanoo.

Järjestelmä uusiksi Amerikassa?

Miksi CNN sitten uutisoi Suomen terveydenhuoltojärjestelmästä puutteineen?

Kaikki palaa Bernie Sandersiin, jota jotkut pitävät jopa istuvan presidentin Donald Trumpin vahvimpana mahdollisena haastajana ensi vuoden vaaleissa.

Sanders ajaa Yhdysvaltoihin kansallista terveydenhuoltojärjestelmää, joka vähentäisi eriarvoistavan yksityisen vakuutusmarkkinan vaikutusta maassa.

Nykyisellään noin joka kymmenes amerikkalainen on vakuuttamaton ja sitäkin useammalla on vaikeuksia saada lääkärimaksujaan maksettua.

Malliinsa Sanders on hakenut inspiraatiota Tanskan ja Suomen kaltaisista hyvinvointivaltioista.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat