Amerikansuomalainen Mirja leipoo salaisella reseptillään suomalaista ruisleipää Yhdysvaltain jokaiseen osavaltioon – "Vaikeina aikoina ihmiset haluavat lohdutusta"

Amerikansuomalainen Mirja Adams on kasvattanut suomalaisen perinneruoan mainetta – kysyntää ruisleivälle riittää jokaisessa Yhdysvaltojen osavaltiossa 1:47
Miltä maistuivat Yhdysvalloissa salaisella reseptillä leivotut ruisleivät? Asia selviää videolta!

Eastonin kaupungin laidalla, Pennsylvanian osavaltiossa, Suomen lippu liehuu tien laidalla. Pienen kukkulan päällä sijaitsevan leipomon edessä seisoo pieni pöytä, joka on vuorattu Marimekon pöytäliinalla.

Ovi avautuu ja leipuri, Mirja Adams, toivottaa tervetulleeksi.

– Se oli täysin vahinko! Minulla ei ollut koskaan tarkoitus alkaa leipuriksi, Arctic Swan -leipomon omistaja Adams kertoo.

Sisällä tuoksuu ruisleipä. Adams sai idean opetella ruisleivän leipomisen, kun kaikki neljä lasta meni kouluun.

– En ollut enää kotiäiti, mitä olin ollut 20 vuotta. Yhtäkkiä minulla ei ollut tässä maassa koulutusta eikä työpaikkaa, Adams kertoo.

Parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa asunut Adams tiesi, että kunnon ruisleivän leipominen taikinajuureen on haaste.

– Päätin, etten lopeta ennen kuin saan hyvää leipää!

Ensimmäiset leivät muistuttivatkin Mirjan mukaan jääkiekkoja.

– Ne olivat kovia eikä niitä saanut kirveelläkään rikki! Siinä tarvitaan niin paljon kärsivällisyyttä! Moni muu lopettaa, kun ei suju, Adams sanoo.

Resepti on suuri salaisuus

Ajan kanssa ja suomalaisella sisulla Adams onnistui. Leipä oli aluksi oman perheen herkku, mutta myös amerikansuomalaisessa Facebook-ryhmässä keskusteltiin ruisleivän kaipuusta. Adams tarjosi maistijaisia eikä mikään ole ollut sen jälkeen entisensä. Tilauksia alkoi tulla ovista ja ikkunoista ja ensin Adams yritti leipoa kaiken kotiuunissa.

– Minun koko keittiöni oli täynnä ruisjuurta ja leipomista. Olin kuuteen asti aamulla ylhäällä, että sain leivät aamulla postiin.

Lopulta Adams etsi leipomotilat ja perusti yrityksen.

– Tällä hetkellä minulta lähtee leipää jokaiseen osavaltioon Amerikassa, Alaskaa ja Havaijia myöten. Asiakkaani on pääosin suomalaisia siirtolaisia, muuttolintuja tai kolmannen sukupolven suomalaisia. Myös amerikkalaisten keskuudessa leipä tuntuu olevan nyt nousussa, Adams kertoo.

Pian Adams aikoo laajentaa isompiiin tiloihin. Moni kyselee reseptiä.

– Se on minun suuri salaisuuteni! Semmosta ruisjauhoa ei löydy kaupoista mitä minä käytän. Sitä sekoitellaan täällä hissukseen, Adams naurahtaa.

Adams kertoo saavansa ruisrakkauskirjeitä asiakkailta.

– Koen, että olen saanut uudenlaisen yhteyden, ruisperheen, leivän kautta, Adams sanoo.

Adamsilla onkin teoria, miksi ruisleivän kysyntää on juuri nyt pandemian keskellä niin paljon.

– En ole koskaan saanut näin paljon tilauksia. Luulen, että vaikeina aikoina ihmiset haluavat lohdutusta. Ruisleivässä on niin maanläheinen ja jalo maku. Ruisleipään liittyy myös niin paljon tarinoita, Adams sanoo ja käärii lisää leipiä lähetettäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat