Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
1:47Amerikansuomalainen Mirja Adams on kasvattanut suomalaisen perinneruoan mainetta – kysyntää ruisleivälle riittää jokaisessa Yhdysvaltojen osavaltiossaMiltä maistuivat Yhdysvalloissa salaisella reseptillä leivotut ruisleivät? Asia selviää videolta!
Julkaistu 07.09.2020 23:30
Toimittajan kuva
Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

Eastonin kaupungin laidalla, Pennsylvanian osavaltiossa, Suomen lippu liehuu tien laidalla. Pienen kukkulan päällä sijaitsevan leipomon edessä seisoo pieni pöytä, joka on vuorattu Marimekon pöytäliinalla.

Ovi avautuu ja leipuri, Mirja Adams, toivottaa tervetulleeksi.

– Se oli täysin vahinko! Minulla ei ollut koskaan tarkoitus alkaa leipuriksi, Arctic Swan -leipomon omistaja Adams kertoo.

Sisällä tuoksuu ruisleipä. Adams sai idean opetella ruisleivän leipomisen, kun kaikki neljä lasta meni kouluun.

– En ollut enää kotiäiti, mitä olin ollut 20 vuotta. Yhtäkkiä minulla ei ollut tässä maassa koulutusta eikä työpaikkaa, Adams kertoo.

Parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa asunut Adams tiesi, että kunnon ruisleivän leipominen taikinajuureen on haaste.

– Päätin, etten lopeta ennen kuin saan hyvää leipää!

Ensimmäiset leivät muistuttivatkin Mirjan mukaan jääkiekkoja.

– Ne olivat kovia eikä niitä saanut kirveelläkään rikki! Siinä tarvitaan niin paljon kärsivällisyyttä! Moni muu lopettaa, kun ei suju, Adams sanoo.

Resepti on suuri salaisuus

Ajan kanssa ja suomalaisella sisulla Adams onnistui. Leipä oli aluksi oman perheen herkku, mutta myös amerikansuomalaisessa Facebook-ryhmässä keskusteltiin ruisleivän kaipuusta. Adams tarjosi maistijaisia eikä mikään ole ollut sen jälkeen entisensä. Tilauksia alkoi tulla ovista ja ikkunoista ja ensin Adams yritti leipoa kaiken kotiuunissa.

Amerikansuomalainen Mirja leipoo salaisella reseptillään suomalaista ruisleipää Yhdysvaltain jokaiseen osavaltioon – "Vaikeina aikoina ihmiset haluavat lohdutusta"

– Minun koko keittiöni oli täynnä ruisjuurta ja leipomista. Olin kuuteen asti aamulla ylhäällä, että sain leivät aamulla postiin.

Lopulta Adams etsi leipomotilat ja perusti yrityksen.

– Tällä hetkellä minulta lähtee leipää jokaiseen osavaltioon Amerikassa, Alaskaa ja Havaijia myöten. Asiakkaani on pääosin suomalaisia siirtolaisia, muuttolintuja tai kolmannen sukupolven suomalaisia. Myös amerikkalaisten keskuudessa leipä tuntuu olevan nyt nousussa, Adams kertoo.

Pian Adams aikoo laajentaa isompiiin tiloihin. Moni kyselee reseptiä.

– Se on minun suuri salaisuuteni! Semmosta ruisjauhoa ei löydy kaupoista mitä minä käytän. Sitä sekoitellaan täällä hissukseen, Adams naurahtaa.

Adams kertoo saavansa ruisrakkauskirjeitä asiakkailta.

– Koen, että olen saanut uudenlaisen yhteyden, ruisperheen, leivän kautta, Adams sanoo.

Adamsilla onkin teoria, miksi ruisleivän kysyntää on juuri nyt pandemian keskellä niin paljon.

– En ole koskaan saanut näin paljon tilauksia. Luulen, että vaikeina aikoina ihmiset haluavat lohdutusta. Ruisleivässä on niin maanläheinen ja jalo maku. Ruisleipään liittyy myös niin paljon tarinoita, Adams sanoo ja käärii lisää leipiä lähetettäväksi.

Lisää aiheesta:

Ennen syrjittyjen suomalaisten perintö on nyt uudessa nousussa Yhdysvalloissa – tällainen paikka on Astoria, jossa kiinalainen postinjakajakin oppi suomenSuomeen Argentiinasta muuttanut Erika avasi Helsinkiin ennennäkemättömän tehtaan – ruokakaupatkin kiinnostuivat ainutlaatuisesta juustoleivästä: "Helppo ruoka tykätä"Heikki keksi lokakuun 2. päivä keittiön pöydän vieressä huikean perunaruoan, josta povataan hittiä: ”Kuidut kohdillaan ja viljoja vähemmän kaloreita”Vespalla Ruotsin hovin kautta menestyväksi yrittäjäksi – legendaarisella sokerileipurilla vaiherikas elämä: ”Tylsää ei ole koskaan” Maria perusti leipomon itähelsinkiläisen kerrostalon alakertaan – asiakkaat hehkuttavat: "Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta"Jonten kauppa-auto pelastaa päivän vastaanottokeskuksissa – "Tässä bussissa on kaikki, mitä tarvitsemme"
YhdysvallatRuokaKevennyksetUlkomaat

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat
  • Eilen21:55
    Donald Trump

    Moni amerikkalainen uskoo Trumpin tienneen Epsteinin puuhista

  • Eilen19:32
    Tiede

    Miles, 14, sai 25 000 dollaria taittelemastaan hämmästyttävästä origamista

  • Eilen15:35
    Ihmisoikeudet

    Venäjältä uusia rangaistuksia "ulkomaisia agentteja" vastaan – Putin sai täyslaidallisen vasten kasvojaan

  • Eilen06:29
    Rauhantunnustelut

    Valkoinen talo: Yhdysvaltain erityislähettiläs Witkoff tapaa Zelenskyin Berliinissä viikonloppuna

  • pe20:11
    Donald Trump

    Trump julkisti miljoonan dollarin kultakortin – tulossa sitäkin härskimpi rahastus