Eastonin kaupungin laidalla, Pennsylvanian osavaltiossa, Suomen lippu liehuu tien laidalla. Pienen kukkulan päällä sijaitsevan leipomon edessä seisoo pieni pöytä, joka on vuorattu Marimekon pöytäliinalla.
Ovi avautuu ja leipuri, Mirja Adams, toivottaa tervetulleeksi.
– Se oli täysin vahinko! Minulla ei ollut koskaan tarkoitus alkaa leipuriksi, Arctic Swan -leipomon omistaja Adams kertoo.
Sisällä tuoksuu ruisleipä. Adams sai idean opetella ruisleivän leipomisen, kun kaikki neljä lasta meni kouluun.
– En ollut enää kotiäiti, mitä olin ollut 20 vuotta. Yhtäkkiä minulla ei ollut tässä maassa koulutusta eikä työpaikkaa, Adams kertoo.
Parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa asunut Adams tiesi, että kunnon ruisleivän leipominen taikinajuureen on haaste.
– Päätin, etten lopeta ennen kuin saan hyvää leipää!
Ensimmäiset leivät muistuttivatkin Mirjan mukaan jääkiekkoja.
– Ne olivat kovia eikä niitä saanut kirveelläkään rikki! Siinä tarvitaan niin paljon kärsivällisyyttä! Moni muu lopettaa, kun ei suju, Adams sanoo.
Resepti on suuri salaisuus
Ajan kanssa ja suomalaisella sisulla Adams onnistui. Leipä oli aluksi oman perheen herkku, mutta myös amerikansuomalaisessa Facebook-ryhmässä keskusteltiin ruisleivän kaipuusta. Adams tarjosi maistijaisia eikä mikään ole ollut sen jälkeen entisensä. Tilauksia alkoi tulla ovista ja ikkunoista ja ensin Adams yritti leipoa kaiken kotiuunissa.
