Amazonin sademetsien tuho kiihtyy – alkuvuoden aikana maapallolle elintärkeää metsää on hakattu ja poltettu yli 1 200 neliökilometriä

Amazonin alueen metsien hävittäminen on kiihtynyt tänä keväänä Brasiliassa. Vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana sademetsää tuhottiin hakkaamalla ja polttamalla yli 1 200 neliökilometriä, yli 50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Suurimmat metsäkatoluvut kirjattiin huhtikuussa. Tuhojen lisääntymisestä syytetään presidentti Jair Bolsonaroa, joka on kannustanut raivaamaan sademetsää pelloksi.

Palot riehuvat jälleen Amazonin sademetsissä. Myös hakkuut ovat lisääntyneet. Satelliittimittausten mukaan sademetsää hävitettiin huhtikuussa 64 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten huhtikuussa, kaikkiaan lähes 530 neliökilometriä.

– Uusimmasta huhtikuun 2020 metsätuho-selvityksestä havaitsimme huomattavan kasvun Amazonin metsien hävittämisessä. Kun tarkastellaan 10 vuoden kehitystä, huomasimme, että metsäkadon määrä oli suurin nyt huhtikuussa, kertoo Carlos Souza Junior, Imazon-instituutin tutkija.

Yli 1200 neliökilometriä sademetsää hävisi

Yhteensä tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana sademetsää hävitettiin yli 1 200 neliökilometriä, 55 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Jo viime vuonna Amazonin sademetsää poltettiin ja hakattiin ennätysvauhtia ja sama kehitys tuntuu jatkuvan. Amazonin tuhoamisesta on syytetty Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa, joka on kannustanut laittomiin hakkuisiin ja metsän raivaukseen. 

Metsien hakkaajat voivat levittää koronaa

Lisähuolta aiheuttaa myös se, että hakkuut voivat levittää koronavirusta. 

– Metsien kaatamiseen tarvitaan ihmisiä ja he tunkeutuvat alkuperäiskansojen maille. Tulijat voivat tuoda Covid-19 -taudin alueelle ja vaarantaa paikallisten asukkaiden terveyden, huomauttaa Souza.

Amazonin sademetsä on maailman suurin trooppinen sademetsä. Tutkijoiden mukaan sen säilyttäminen on elintärkeää koko maapallolle muun muassa sen takia, että se imee itseensä suuria määriä hiilidioksidia ja hidastaa osaltaan ilmastonmuutoksen etenemistä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja