Amandan julkaisema video paljastaa punkin pureman pelottavat seuraukset: "Hän pystyi hädin tuskin kävelemään"

Äiti kertoo perhettään kohdanneista kauhunhetkistä. Pelottava tilanne päättyi onneksi hyvin.

Amerikkalaisäiti Amanda Lewisin Facebookissa julkaisema video leviää hurjaa vauhtia. 10 päivässä sitä on katsottu jo yli 18 miljoonaa kertaa, ja sitä on jaettu yli puoli miljoonaa kertaa. Videolla Lewisin pieni Evelyn-tytär yrittää nousta ylös, mutta hänen jalkansa eivät kanna. 

Videon yhteydessä Lewis kertoo, että oireet alkoivat jo edellisenä iltana, kun Evelyn ei halunnut kylvyn jälkeen nousta seisomaan vaihtaakseen yöpukua ylleen. Äiti auttoi tytärtään, ja nukkui lopulta rauhattoman tytön vieressä koko yön.

Aamulla tilanne oli jo pahempi, Evelynillä oli todellisia vaikeuksia seistä.

– Hän pystyi hädin tuskin kävelemään tai ryömimään eikä voinut juuri käyttää käsiäänkään, äiti kirjoittaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lewis kuvasi tytön kamppailua videolle kysyäkseen perheenjäseniltä mahdollisia vinkkejä. Videon kuvaamisen jälkeen tytön oireet kuitenkin pahenivat entisestään, joten Lewis ja tämän aviomies, Lantz, veivät tytön päivystykseen.

Lääkäri kertoi jo minuutin jälkeen nähneensä 15 vuoden urallaan 7 tai 8 identtistä tapausta, kaikki lapsia. Evelynillä olisi luultavasti punkki. Tyttö tutkittiin tarkoin, ja kuinka ollakaan, hänen hiuksistaan löytyi kuin löytyikin puutiainen.

Kyseessä oli punkkihalvaus (tick paralysis). Punkkihalvauksen oireet ovat samankaltaiset ihmisellä ja koiralla: etenevä raajojen heikkous, joka johtaa lopulta halvaantumiseen. Halvaantumisen myötä vaarana on hengityksen loppuminen, jolloin seuraukset ovat kohtalokkaat.

Sairauden aiheuttaa hermomyrkky, jota punkki alkaa pitkän kiinnittymisen jälkeen erittää isäntäeläimeen. Punkki on usein kiinnittynyt isäntäeläimen päänahkaan.

– Jos koiranne tai lapsenne alkaa käyttäytyä oudosti, tehkää kunnon tarkastus punkkien varalta, Lewis kehottaa.

Hoitokeino on onneksi helppo. Punkki tulee vain poistaa ajoissa. 

Lewis päivitti myöhemmin, että Evelyn alkoikin voida paremmin punkin poistoa seuranneena aamuna.

***

Punkkien levittämät taudit 25:19

Lue myös:

    Uusimmat