Eläinlääkärit olivat jo nukuttamassa – harjoittelijan tarkkaavaisuus pelasti koiran

Eläinlääkärit olivat jo nukuttamassa yhtäkkiseltään halvaantuneen koiran ikiuneen, kun viimeiset rapsutukset paljastivat korvan takana piilevän syyn oireille.

10-vuotias shetlanninlammaskoira Ollie oli vähällä päätyä nukutettavaksi selittämättömien oireiden vuoksi.

Oregonilainen pariskunta oli ollut retkeilemässä koiransa kanssa, kun yhtäkkiä Ollie-koira oli alkanut vaikuttaa uneliaalta. Koira myös liikehti normaalia hitaammin.

Koira vietiin hetimmiten eläinlääkäriin, mutta lukuisista testeistä huolimatta koiran oireiluille ei löytynyt selitystä. Tilanne kärjistyi lyhyessä ajassa niin, että Ollie halvaantui.

Pariskunnalla oli edessään elämänsä yksi vaikeimmista päätöksistä – pitkän mietinnän jälkeen he päättivät päästää koiran kärsimyksistään ja viedä sen nukutettavaksi.

Eläinlääkärissä Ollieta valmisteltiin jo viimeiselle matkalleen. Harjoittelussa ollut tyttö rapsutti koiraa rauhoittavasti korvan takaa. Hän yllättyi, kun koiran korvan takana tuntui iso kyhmy.

Kyhmy paljastui puutiaiseksi eli punkiksi.

Eläinlääkäri tajusi, että koira kärsi suhteellisen harvinaisesta tilasta, punkkihalvauksesta (tick paralysis).

Sairauden aiheuttaa punkin sylkirauhasten sylkeen erittämä hermomyrkky, jota punkki alkaa pitkän kiinnittymisen jälkeen erittää isäntäeläimeen. Jos puutiaisen sylkeä on elimistössä liian kauan, se aiheuttaa neurologisia oireiluita. Usein halvausta aiheuttava punkki on kiinnittäytynyt isäntäeläimen päänahkaan.

Punkkihalvauksen oireet ovat samankaltaiset ihmisellä ja koiralla: etenevä raajojen heikkous ja lopulta halvaantuminen. Halvaantumisen myötä vaarana on hengityksen loppuminen, mikä johtaa kuolemaan.

Hoitokeino oli onneksi simppeli: punkki piti vain poistaa. Jos punkkia ei olisi oltu huomattu, se olisi voinut johtaa koiran kuolemaan. Eläinlääkäri ajeli Ollien kaikki karvat varmistaakseen, ettei koiralla ollut enempää punkkeja.

Pariskunnalle kerrottiin, että menisi parisen päivää ennen kuin koira olisi jälleen oma itsensä, mutta jo 10 tunnin päästä Ollie oli jälleen jaloillaan.

Punkkihalvaustapauksessa oireet yleensä vähenevät nopeasti ja häviävät muutamasta tunnista muutamiin päiviin siitä, kun punkki on poistettu.

Entä jos lemmikkisi on syönyt jotain sopimatonta? Katso ohjeet videoilta:

2:10

1:25

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.