Amalgaamipaikkojen poistosta elohopeamyrkytys: Suomalaiset lääkärit eivät osanneet auttaa

Amalgaamipaikkojen poistaminen aiheutti Santerille* elohopeamyrkytyksen. Hän joutui matkustamaan Saksaan asti saadakseen hoitoa. Suomessa potilas jätetään heitteille, Santeri sanoo.

Kun Santeri poistatti hampaistaan amalgaamipaikat koulutuksen saaneella hammaslääkärillä, ei hän osannut aavistaa, millaisia seurauksia toimenpiteellä olisi.

Parin viikon kuluttua paikkojen poistamisesta Santeri alkoi saada outoja oireita. Sääriin ilmestyi valtavia paiseita, ja erilaiset tulehdukset alkoivat riivata miestä. Väsymyskin vaivasi. Santeri hakeutui ensin omaan terveyskeskukseen, sitten yksityisille vastaanotoille, mutta turhaan.

– Minulle tehtiin lukuisia tutkimuksia, mutta syytä ei löytynyt. Kaikki vannoivat vuoronperään selvittävänsä syyn oireisiin, mutta loppujen lopuksi sain aina puhelun, jossa kerrottiin, ettei kukaan tiennyt, mikä minua vaivasi. Kaikki nostivat kätensä pystyyn. Kyllä siinä tuli toivoton olo.

Diagnoosi Ruotsista

Lopulta Santeri matkusti Ruotsiin. Hän oli saanut vinkin lääkäristä, joka tutki verenkuvasta, mikä potilaan oireet aiheutti.

– Kuvassa näytti kuin veressäni olisi ollut vihreitä ruohonpätkiä. Lääkäri totesi minulla olevan paha elohopeamyrkytys.

Santeri palasi Suomeen kuvitellen vihdoin saavansa hoitoa. Toisin kävi.

– Suomessa ei ole osaamista elohopeamyrkytyksen hoitoon. Täällä koko ongelma halutaan kieltää. Minusta on huolestuttavaa, etteivät lääkärit lähde edes etsimään potilaalle muista Euroopan maista apua, etenkin silloin, kun sitä Suomessa ei ole saatavilla.

– Euroopassa on lukuisia eri hoitomuotoja, joita Suomessa ei tunneta tai osata käyttää.

Yksitoista hoitokertaa Saksassa

Eräältä suomalaiselta lääkäriltä Santeri kuuli saksalaisesta yksityispraktiikasta, jossa hoidettiin raskasmetallimyrkytyksiä. Santeri matkusti Saksaan erikoislääkärin vastaanotolle ja sai vihdoin hoitoa.

– Hampurilaisen yksityispraktiikan käyttämät menetelmät ovat tehokkaita, mutta valitettavasti kiellettyjä Pohjoismaissa. Hoidossa elohopeaa varastoinut solu pakotetaan hengittämään, jolloin elohopea pakotetaan pois solun sisältä. Hoidon saa tehdä vain asiantunteva lääkäri, sillä solusta vapautunut elohopea voi vaurioittaa muita sisäelimiä. Paranemista edesautetaan antamalla vitamiineja suonensisäisesti.

Santerin onneksi elohopea saatiin kokonaan pois elimistöstä. Aikaa ja rahaa se kuitenkin vaati.

– Yhteensä kävin hoidoissa yksitoista kertaa puolentoista vuoden ajan, ja kaiken maksoin omasta pussistani.

"Suomessa potilas jätetään heitteille"

Santeri on saamaansa hoitoon erittäin tyytyväinen. Hänen mielestään Saksassa lääkäreiden hoitokulttuuri on erilainen.

– Usein tuntuu, että Suomessa lääkärit osaavat vain katsoa kirjasta, mikä lääke ongelmaan sopii. Kun kirjasta ei löydykään ratkaisua, lääkärit eivät osaa tehdä mitään, ja potilas jätetään helposti heitteille.

Santerin mukaan Saksassa lääkärit kysyvät apua toisiltaan ja palvelevat potilaita yksilöllisesti. Santeri toivoo suomalaisten lääkärien ottavan heistä oppia.

– Suomessa on osaamista tuttujen sairauksien hoitoon, mutta jos sairaus on vähänkin tavallisesta poikkeava, potilas jätetään heitteille. Potilaalta Suomessa vaaditaan sinnikkyyttä etsiä apua. Itse kehotan etsimään apua aktiivisesti, jopa ulkomaita myöten.

*Haastateltavan nimi on muutettu

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja