Mainos

Alzheimer-tutkimuksissa uusi käänne – tauti onkin tarttuvaa?

Arvostettu tiedelehti Nature kertoo uraauurtavista tutkimustuloksista, jonka mukaan Alzheimerin tauti saattaa ollakin tarttuva tauti.

Nature-lehden mukaan tämä on jo toinen kerta neljän kuukauden sisällä, kun tutkijat ovat raportoineet samankaltaisista ruumiinavaustuloksia. Tulokset antavat viitteitä siitä, että Alzheimerin tauti saattaisi toisinaan tarttua ihmisestä toiseen tietyissä lääketieteellisissä hoidoissa.

Viimeisimmässä tutkimuksessa tarkasteltiin seitsemän Creutzfeldt–Jakobin tautiin kuolleen ihmisen aivoja. Tutkijat löysivät lehtitietojen mukaan todisteita siitä, että taudin olivat aiheuttaneet jo vuosikymmeniä sitten tehdyt leikkaukset, jotka olisivat siirtäneet elimistöön kyseisen taudin aiheuttavan hiukkasen eli prionin.

Mielenkiintoisia muutoksia löytyi myös muutamalta Alzheimeriin kuolleelta ihmiseltä, joista nuorin oli 28-vuotias. Lehtijutun mukaan he kaikki olivat liian nuoria kuolemaan tähän sairauteen, mutta silti löydöksissä oli samankaltaisia prioni-prosesseja kuin Alzheimerin taudissa.

Tiedemiehet kuitenkin vielä toppuuttelevat radikaalia löydöstä, ja sanovat, etteivät ne ole vielä lopullisia. Tutkijat korostavat myös, että Alzheimer ei ole normaalissa ihmisten välisessä toiminnassa tarttuva, mutta esimerkiksi elintensiirroissa niin voi käydä.

Nature-lehden artikkelista uutisoi Suomessa ensimmäisenä Kauppalehti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.