Mainos

Uusi tutkimus mullistamassa Alzheimer-hoidon? Diabeteslääke vähensi merkittävästi muistisairauden oireita

Kakkostyypin diabeteksen hoitoon kehitetty lääke saattaa mullistaa Alzheimerin taudin hoidon. Lääke on vähentänyt merkittävästi Alzheimerin tautia sairastavien hiirten muistiongelmia Lancasterin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Alzheimerin tauti on kaikkein yleisin dementian syy. Sairastuneiden määrä vain kasvaa, taudin syntymekanismeja ei vieläkään tunneta eikä riittävää tutkimusnäyttöä ole siitäkään, että myöhäisiän muistisairauksia voisi ehkäistä terveillä elämäntavoilla kuten liikunnalla tai lisäravinteilla.

Uusi tutkimus antaa kuitenkin toivoa lohduttomaltakin näyttävään Alzheimerin taudilta suojautumiseen. Lääke, jota on aiemmin käytetty kakkostyypin diabeteksen hoidossa, näyttäisi suojaavan aivoja muistisairaudelta – ainakin hiirillä.

Hoitoa halutaan nyt kokeilla ihmisillä.

– Uusia Alzheimer-hoitoja ei ole tullut lähes 15 vuoteen. Meidän täytyy löytää uusia tapoja taudin kukistamiseen, sanoo Alzheimer-yhdistyksen tutkimus- ja kehitysjohtaja Doug Brown.

Lääke tehosi monella tavalla

Koska diabetes-lääkkeet ovat jo käytössä diabeteksen hoidossa, Brown uskoo, että niitä voitaisiin alkaa käyttää Alzheimerinkin taudin hoidon apuna nopeammin kuin täysin uusia ja kokeellisia lääkkeitä.

– On ehdottoman tärkeää, että selvitämme, voisivatko muihin sairauksiin kehitetyt lääkkeet hyödyttää myös Alzheimerin taudista tai muista dementian muodoista kärsiviä.

Tutkimuksessa käytettiin hiiriä, joiden geeniperimää oli muokattu niin, että ne olivat alttiita sairastumaan perinnölliseen Alzheimeriin. Lääke tepsi monella tavalla: labyrinttitestissä hiirien oppiminen ja muisti parani huomattavasti.

Lisäksi lääke vähensi matala-asteista tulehdusta, stressiä ja dementiaan liittyvän amyloidiplakin muodostumista sekä hidasti hermosolujen tuhoutumista.

Lääke vaikuttaa kavutekijöihin, joiden puute liittyy Alzheimerintautiin, ja glukoositasapainoon, jonka häiriöt niin ikään ovat mahdollisesti yhteydessä Alzheimerin tautiin.

Tutkimus julkaistiin Brain Research -lehdessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.