Älypuhelinten urheilusovellukset – hyödyllisiä vai haitallisia?

Älypuhelimeen voi ladata helposti sovelluksen, joka kertoo käyttäjälleen erilaisia yksityiskohtia urheilusuorituksesta. Onko sovelluksista enemmän haittaa vai hyötyä?

Sovellukset kertovat muun muassa kulutetut kalorit, kilometrit, nesteytyksen tarpeen ja sydämensykkeen. 

Urheilusovellusten avulla juoksulenkin tiedot voi jakaa sosiaalisessa mediassa tai säilyttää puhelimen historiassa myöhempää vertailua varten. Onko sovelluksista todella apua urheiluharrastuksessa?

Askelmittarin säännöllinen käyttö lisää tutkimusten mukaan kävelemisinnokkuutta ja edistää painonpudotusta merkittävästi.

Laitteet ovat myös äärimmäisen realistisia suorituksen mittaamisessa. Askelmittari tai älypuhelinsovellus kertoo täsmällisesti kuluneet kilometrit. Itselleen valehtelu on laitteiden kanssa vaikeampaa. 

Sovellusten huonot puolet

Vaikka urheilusuoritusta tallentavat sovellukset ja laitteet voivat auttaa painonpudotuksessa, niiden jatkuvassa käytössä on myös negatiivisia puolia. Sovellusten käyttämisestä ja numeroiden seuraamisesta tulee nopeasti pääasiallinen tarkoitus.

Oman kehon kuunteleminen on yksi tärkeimmistä asioista urheilun harrastamisessa. Sovellukset ja laitteet eivät vieläkään osaa kertoa aivan kaikkea kehosta. Laite ei osaa arvioida, kuinka väsynyt tai henkisesti rasittunut liikkuja on ennen urheilusuorituksen alkamista. Parempiin tuloksiin pääseminen edellyttää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia ja oman kehon ymmärtämistä.

Urheilusovellukset voivat myös häiritä itse liikuntasuoritusta. Jatkuva näytön ja lukujen seuraaminen voi estää liikkujaa yrittämästä kaikilla voimillaan. Numerot saattavat lisäksi masentaa liikkujaa: Olo voi päivästä riippuen olla loppuun kulunut ja todella kaikkensa antanut, mutta kännykän näytöllä komeilevat numerot väittävät silti muuta. 

Käytä sovelluksia maalaisjärjellä

Urheilusovelluksista saa parhaan hyödyn irti, kun niitä käyttää maalaisjärjellä ja turhia stressaamatta. Tyypillinen virhe on seurata vain murto-osaa sovelluksen tarjoamasta informaatiosta, ja vetää niistä liian tiukkoja johtopäätöksiä. Monet sortuvat esimerkiksi seuraamaan pelkkää kalorinkulutusta tai keskimääräistä juoksunopeutta.

Sovellukset tuovat liikuntaan positiivista ja toivottua lisäarvoa, jos ei anna laitteen ja numeroiden ottaa kaikkea valtaa liikuntasuorituksessa. Liikuntasuoritus on kokonaisvaltainen kokemus, ja siitä pitäisi ensisijaisesti jäädä hyvä ja tyytyväinen olo. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos laitteen lukujen vilkaiseminen aiheuttaa kurjan ja masentuneen olon, vaikka treenikerta olisi tuntunut kehossa rankalta.

Uusi suomalainen keksintö voi mullistaa urheilumaailman – katso video älyhousuista!

Lähde: Shape.com

Lue myös:

    Uusimmat