Mainos

Älypuhelinsovelluksia ja prepaid-kortteja – tämä on Bernerin Liikennekaari-esitys

7:41

Liikennekaari-esityksessä henkilö-, tavara- ja postiliikenne hoidettaisiin jatkossa älypuhelinteknologian avulla, sanoo MTV:n Seitsemän uutisissa vieraillut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Liikennekaari perustuu Bernerin mukaan lyhykäisyydessään siitä, että liikenne digitalisoidaan. Kuluttaja valitsee liikennevälineen ja saa tiedot hinnoista, matka-ajoista ja kyydin vaikutuksesta ympäristöön älypuhelimeensa tai muuhun laitteeseen.

Esitys kuitenkin koskee ainoastaan markkinaehtoista liikennettä, siis henkilö-, tavara- ja postiliikennettä. Viranomaisten järjestämään liikennöintiin kuten koulukyyteihin uudistus ei liikenne-ja viestintäministerin mukaan vaikuta.

Yksi osa esitystä on, että taksiliikenteen hinnat ja lupien määrä vapautuisivat ja taksit voisivat ottaa ihmisiä kyytiin missä tahansa. Tämä on tuonut mukanaan huolia niin taksien keskittymisestä tiettyihin keskuksiin kuin hintojen riistäytymisestä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ei usko hinnoittelun riistäytyvän, päinvastoin.

– Ihan erilaista kilpailua syntyy markkinoille. Ajatellaapa, mitä on syntynyt pelkästään siitä, että linja-autoliikenne vapautettiin kilpailulle, kuinka se vaikutti junaliikenteen hinnoittelulle, Berner sanoo. 

Hän lisää, että tämä kaikki tarkoittaa parempaa asiakaslähtöistä palvelua ja uusia palveluita. 

Prepaid-kortit yksityisautoilijoille

Liikenneministeri Berner siirtäisi Suomen tie-, rautatie ja meriväylä uuteen valtionyhtiöön, joka aloittaisi toimintansa vuoden 2018 alusta.

Luvassa olisi veroale, niin ajoneuvoveroon kuin polttoaineveroon. Berner hahmottelee, että teiden käytöstä maksettaisiin käytön mukaan.

– Tämä tarkoittaa samanlaista periaatetta, kun teillä on kännykkä ja te maksatte siitä liittymismaksua ja sen lisäksi teillä on datasiirrolle jonkinlainen määrään perustuva maksu tai jonkinlainen pakettimaksu, jolla maksatte oman käyttönne. Tässä on hieman samanlainen periaate: jokaisella meillä voisi esimerkiksi olla prepaid -kortti, josta voimme katsoa paljonko ajamme kilometreja ja paljonko tuotamme maksua, Berner avaa.

Käytössä olisivat siis älypuhelimet ja pre-paid -kortit, jotka ovat myös nostattaneet karvoja pystyyn muun muassa perussuomalaisten keskuudessa. 

Ministeri Berner vakuuttaa, että yksityisyys on kaiken lähtökohta.

– Viestintäministerinä vastaan tietosuojasta ja tietoturvasta. Oma lähtökohtani on se, että yksilönsuoja kulkee kaiken edellä. Sellaisia ratkaisuja, joita joskus on suunniteltu, jotka perustuvat paikantamiseen tai gps-tekniikkaan, eivät tässä suunnitelmassa tule kysymykseen, vaan tässä haetaan mobiilipalveluihin liittyviä maksuja, joilla liikkumista ei voida paikantaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja