Älykodeissa piilee turvariski – ulko-ovi hakkeroimalla auki?

Älykodin tekniikkaa ohjataan esimerkiksi puhelimella tai tabletilla. Tekniikkaan liittyy samanlainen tietoturvariski kuin muihinkin laitteisiin, jotka toimivat internetissä.

Kesällä 2013 pidetyssä Black Hat -tietoturvakonferenssissa esiteltiin kodin laitteiden turvaongelmia. Tietokone-lehti kertoo, että tutkijat olivat tapahtumassa sitä mieltä, että älykotien tekniikassa on kiinnitetty liian vähän huomiota tietoturvaan, jolloin taitava hakkeri voi päästä käsiksi järjestelmään.

Älykodin tavallisimpia ominaisuuksia ovat puhelimella tai tabletilla hallinnoitavat turvajärjestelmät, valaistus, lämmitys sekä viihde-elektroniikka. Jos kodin turvajärjestelmät pohjautuvat älytekniikkaan, esimerkiksi kodin ulko-oven voi hakkeroida auki. Hyökkäys ei jätä mitään jälkiä, mikä voisi vaikeuttaa vakuutuskorvauksen saamista.

Wellness Engineering Oy:n toimitusjohtaja Mika Lähteenmäki pitää tietoturvariskiä liioiteltuna.

– Jos järjestelmään tehdään etäohjaus, joka on kytketty normaaliverkkoon, siihen voi päästä käsiksi IP-osoitteen kautta. Pidän riskiä kuitenkin minimaalisena, sillä järjestelmissä käytetään päteviä, riittävän turvallisia suojauksia. Lisäksi hyökkääjän pitäisi olla todella taitava ja tuntea myös kiinteistötekniikkaa, jotta hän voisi tehdä järjestelmään ohjausmuutoksia.

Lue myös:

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat