Aloite maksuttomasta lukio- ja ammattikoulutuksesta kaatui muotoseikkaan – Pettyneet nuoret: "Todella ankea viesti"

Yli puolella kouluttamattomista rahanpuute rajoittaa opiskelua 5:45
Monet nuoret jättävät opinnot kesken tai eivät hakeudu kouluun rahanpuutteen vuoksi. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan maksuton toinen aste maksaisi sata miljoonaa euroa tai enemmän vuodessa

Nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen ajama aloite torppautui tekniseen muotoseikkaan. Oppositiopuolueet jättivät vastalauseensa.

Eduskunnan sivistysvaliokunta hylkäsi tiistaina kansalaisaloitteen toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta. Syynä oli tekninen muotoseikka: valiokunnan mukaan aloite oli osoitettu osittain väärälle taholle, eli eduskunnalle hallituksen sijaan. 

– Valiokunta painottaa, että kansalaisaloitteessa tuodaan esille tärkeä huoli, mutta toteaa, että eduskunnan valtiosääntöinen asema huomioon ottaen eduskunta ei ole oikea taho aloitteessa vaaditun selvityksen ja lakiuudistuksen tekemiseen, sivistysvaliokunnan mietinnössä todetaan.

Valiokunta piti erittäin tärkeänä kansalaisaloitteessa esille tuotua sivistyksellisten oikeuksien turvaamisen näkökulmaa ja painotti, että Suomessa jokaisella on oltava perhetaustastaan ja varallisuudestaan riippumatta mahdollisuus kouluttautua varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle saakka. 

Kansalaisaloitteessa vaadittiin, että eduskunta laatii perusteellisen selvityksen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin ja lakiuudistuksiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi. 

Lakien valmistelu ja selvitysten teko kuuluu valtioneuvostolle

Esteeksi muodostui selvityksen tekeminen. Sivistysvaliokunta tulkitsi, ettei eduskunta voi ottaa aloitteessa esitettyä selvityksentekijän roolia, koska lakien valmistelu kuulu valtioneuvostolle.

Sivistysvaliokunnan keskustan kansanedustajat huomauttavat tiedotteessaan, että kansalaisaloitejärjestelmässä riittää kehitettävää, jotta muotoseikat eivät estä aloitteiden etenemistä.

Vasemmiston Li Andersson sanoo, ettei valiokunnan jäsenten kädet ole yhtä sidotut, kuin lausuma antaa ymmärtää.

– Vaikka aloitteessa oli muotovirhe, olisi valiokunta voinut ehdottaa samaa kuin aloitteessa omassa lausumassaan ja näin velvoittaa valtioneuvostoa ryhtymään toimenpiteisiin maksuttoman toisen asteen eteen, Andersson twiittaa. 

Oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuunottamatta puolsivat kansalaisaloitetta ja jättivät oman vastalauseen. Siinä sdp:n, vihreiden, vasemmiston ja rkp:n kansanedustajat vaativat hallitusta tekemään perusteellisen selvityksen toisen asteen opintojen kustannuksista, kuten kansalaisaloite vaatii.

Vastalausetta perusteltiin esimerkiksi sillä, että pelkän peruskoulun varassa ei enää työllisty, mutta nykyisellään 15 prosenttia nuorista jää pelkän perusasteen varaa.

Opiskelijajärjestöt pettyneitä

Aloitteen vireille panneet järjestöt ilmaisivat sosiaalisessa mediassa pettymystään sivistysvaliokunnan lopputulemaan. Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtajan Roosa Pajusen mielestä sivistysvaliokunnan heikko tahto asian läpiviemiseksi paistoi läpi.

– Meidän mielestämme sivistysvaliokunnalla olisi ollut keinoja viedä asiaa eteenpäin, mutta he eivät sitä tehneet. Päätös on todella ankea viesti niin tätä tehneille nuorille kuin myös kansalaisaloitteille. Jos näin pieniin asioihin kaatuu, niin voi olla että kansalaisaloitteilta katoaa kaikki painoarvo, Pajunen sanoo.

– He olisivat voineet tehdä enemmän, he olisivat voineet viedä eduskunnalle vahvemman viestin.

Pajusen mukaan työ maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta jatkuu. Vaalien alla järjestöt jatkavat vaikuttamistyötään, mutta toistaiseksi uutta kansalaisaloitetta ei ole näkyvillä. 

Maksutonta toisen asteen koulutusta ovat ajaneet Suomen Lukiolaisten Liiton lisäksi myös Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto (SAKKI ry), Suomen Opiskelija-Allianssi (OSKU,) Pelastakaa Lapset ry, Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) ja Vanhempainliitto. 

Kustannukset nousevat jopa 2600 euroon

Aloitteen maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta on allekirjoittanut 53 098 kansalaista. Vaikka toisen asteen opiskelu on ilmaista, oppikirjojen ja tutkintomaksujen kokonaissumma voi nousta niin korkeiksi, ettei nuorilla ole yhdenvertaisia oikeuksia opiskella.

Aloitteen mukaan lukion kustannukset voivat nousta jopa 2 600 euroon ja ammatillisten tutkintojen kustannukset useaan tuhanteen. Tämä asettaa nuoret keskenään eriarvoiseen asemaan ja aiheuttaa paineita vähävaraisten perheiden toimeentulolle. Opintojen kalleus voi johtaa opintojen keskeyttämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat