Aloita jooga – yli 50-vuotias hyötyy monin tavoin

Jooga sopii monille vanhemmille harrastajille. Se on kevyt tapa pitää kehoa ja mieltä kunnossa. Jooga on myös kovaa treeniä turvallisempi tapa liikkua.

Vanhemmat harrastajat hyötyvät joogasta moninaisesti. Vaikutuksia on muun muassa luihin, notkeuteen ja ahdistuneisuuden laskuun. Harrastuksen voi aloittaa osallistumalla aloittelijoiden tunnille tai yksilöohjaukselle. Joogaaminen onnistuu myös kotona.

Liikunnan hyödyt ilman kovaa rasitusta

Liikunnan harrastaminen on tärkeää, jotta ikääntyy terveellä tavalla. Liian rankka urheileminen voi kuitenkin olla liian rasittavaa keholle.

Joogaopettaja ja YogaUOnlinen toimituspäällikkö Eva Norlyk Smith sanoo, että jooga on helppo ottaa osaksi rutiineja. Joogassa tehdään voimaharjoittelua, jossa oman kehon paino toimii vastuksena. Painoja ei lisätä, jolloin loukkaantumisriskit ovat pienemmät.

Vahvistaa luita

Miamilainen joogaopettaja Melinda Atkins kertoo, että yli 50-vuotialla alkaa esiintymään osteoporoosin ensimmäisiä vaiheita ja alhaisempaa luuntiheyttä. Joogassa joutuu kannattelemaan omaa painoaan, joka auttaa luita tiheytymään ja laskee osteoporoosin riskiä.

Lisää notkeutta

Joogassa lihaksia venytellään, ja samalla notkeus lisääntyy. Tämä voi auttaa ylläpitämään laajempia liikeratoja. Iän myötä liikeradat pienentyvät. Tämä voi altistaa kaatumisille ja loukkaantumisille ja vaikuttaa päivittäisiin toimintoihin.

Laskee verenpainetta

Joogaprofessori Amy Wheeler Kalifornian valtiollisesta yliopistosta kertoo, että joogaaminen vaikutta stressiin ja verenpaineeseen ja voi auttaa vähentämään verenpainelääkitystä.

Hiljattain julkaistiin tutkimus Journal of Clinical Hypertensionissa, jossa tutkittiin joogan vaikutusta verenpaineeseen. Sellaisten tutkittavien, jotka harjoittivat joogaa kuuden tunnin ajan viikossa, verenpaine laski merkittävästi. Tutkijat arvelevat, että hidas, kontrolloitu hengittäminen laskee hermoston aktiivisuutta ja tämä laskee verenpainetta.

Pitää mielen virkeänä

Päivittäiset tai viikottaisiet joogahetket voivat vähentää stressiä. Samalla saa enemmän energiaa, elinvoimaa ja keskittymiskyky paranee.

Joogaohjaaja Larry Payne Loyola Marymountin yliopistolta sanoo, että päivittäinen joogaaminen parantaa tahdonvoimaa. Keskittyminen siirtyy äkillisitä ja nopeista nautinnoista kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat