Ällöttääkö madolla onkiminen? Kokeile makkaraa!

Niljakkaat madot eivät ole ainoita kalan herkkuja. Juhannuksena sekä onkijalle että ongittavalle maistuu makkara.

Kuivissa olosuhteissa kastematojen kaivelu saattaa olla työlästä. Toimivia madonkorvikkeita onkireissulle löytyy kuitenkin tutuista elintarvikkeista. Suomen vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön kalatalouskonsulentit Marcus Wikström ja Juha Ojaharju jakavat parhaat syöttivinkit keittiön antimista:

Purkkimaissi

Monet kalat ovat persoja sokerille ja purkitettu maissi on yleensä säilötty sokeriliemeen. Parhaan kalaonnen takaamiseksi kannattaa onkipaikalle heitellä syötiksi maissia mieluusti jo onkimista edeltävänä iltana tai paria tuntia ennen onkimisen aloittamista. Erityisesti lahna on mieltynyt maissiseen gourmet-ateriaan.

Makkara

Makkara ei ole ainoastaan pinnan päällä juhannusta viettävän mieleen. Ainakin etelä- ja lounaisrannikon virtaavissa murtovesissä ja niihin laskevissa joissa viihtyvä turpa-särkikala nappaa makkara-ansaan.

Leipä

Vanhat leivänkannikat toimivat mainiosti syötteinä. Leivänpalasiin kannattaa jättää hiukan kovettunutta kuorta, jotta pala pysyisi paremmin koukussa. Helposti mureneva leipä on hyvin herkkä syötti, joten jo muutamalla kohon pomppauksella kala on saattanut hotkaista annoksen jäämättä ansaan. Ole tarkkana!

Katkarapu

Parhaan onkionnen saa pakastekatkaravuilla, joita on pyöräytetty tovi mikrossa. Hiukan sitkistyneet katkaravut pysyvät paremmin koukussa. Katkaravut ovat etenkin petokalojen, kuten ahvenen mieleen.

Maustetut herkkupallot

Kaloja voi houkutella apajille omatekoisilla syöttipalloilla. Sekoita vedestä, vaniljasokerista ja vehnäjauhoista mahdollisimman sitkeä seos. Makeus ja erityisesti vanilja on monen särkikalan mieleen. Mausta seos halutessasi juustolla, etenkin homejuusto maistuu kaloille. Lahna pitää korianterista. Pyörittele taikinasta palloja, joita voit heitellä onkipaikalle tai pujottaa koukkuun.

Rantojen vipeltäjät

Kaloille maistuvat lähes kaikki rantakivien alta löytyvät pikkuötökät. Onkireissulle ei siis tarvitse välttämättä pakata syöttejä mukaan, jos tietää rannalta löytyvän eloisaa vipellystä.

Kalanpyrstöt

Jos on jo onnistunut onkimaan muutaman pikkuisen sintin, voi niiden pyrstöillä houkutella isompaa saalista. Leikkaa kalan perästä noin kahden sentin pituinen palanen ja pujota se koukkuun.

Huolehdi ympäristöstä

Kokeilun arvoisia, mutta toimiviksi varmistamattomia syöttejä ovat lisäksi hiukan keitetyt makaronit, popcorn sekä metsämarjat. Kaloille ei kuitenkaan sovi syöttää ihan mitä tahansa, sillä jos fisu onnistuu pakenemaan kalastajaa, saattaa vääränlainen hotkaistu syötti tappaa kalan. Vältä ainakin purukumia ja tupakantumppeja.

Lue lisää

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja