Alle 10-vuotiaiden tartunnat lisääntyvät, vaikka lapset levittävät tautia vain vähän – "Paras suoja on rokottaa vanhemmat ja opettajat"

1:54
Katso videoraportti: Alle 10-vuotiaiden tartunnat lisääntyvät, vaikka lapset levittävät tautia vain vähän.

Koronatartuntojen määrä kasvaa myös nuorimmissa ikäryhmissä. Lasten uhkana eivät ole kuitenkaan ikätoverit, vaan lähipiirin aikuiset. 

Tartuntamäärien huippulukemien uskotaan olevan tältä syksyltä takana päin, mutta tartuntoja todetaan kasvavassa määrin lapsilla. 

Alle 10-vuotiaiden lasten osuus uusista tartunnoista on reilut 10 prosenttia. 

Syynä kasvaviin tartuntamääriin on lasten ja nuorten alhainen rokotustaso.

– Virus hakeutuu ikäryhmiin, joita ei ole vielä rokotettu. Meillä on myös paljon rokottamattomia 20–30-vuotiaissakin, joilla virusta pyörii vielä paljon, kertoo infektiosairauksien erikoislääkäri Tea Nieminen Helsingin Uudesta lastensairaalasta. 

Tartuttajana usein lähipiirin aikuinen

Tartunnat eivät kuitenkaan leviä varsinaisesti lasten keskuudessa, sillä lapset tartuttavat virusta aikuisia huomattavasti harvemmin. 

– Pääsääntöisesti lapsi saa tartunnan kotoaan, Nieminen kertoo. 

– Lapsia voidaan suojata parhaiten tartunnoilta sillä, että vanhemmat, varhaiskasvattajat ja opettajat rokotetaan, hän jatkaa.

Nuorten rokotteet edistyvät vauhdilla

12–15-vuotiaiden rokottaminen aloitettiin viime viikolla, ja heistä jo yli neljäsosa on saanut rokotteen ensimmäisen annoksen. 

Vaikka tauti on lapsilla usein kevyt ja leviää vain vähän, näkee Nieminen lasten rokottamiselle paikkansa. 

– Maailmallahan on toki raportoitu jotain hankalampia tapauksia, joten on katsottu, että on kuitenkin parempi rokottaa kuin olla rokottamatta, Nieminen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja