Alkoiko tästä kokoomuksen alamäki? "On näyttäytynyt nolona ja kiusallisena"

Pöllöraati: Kannatusmittaukset puhuttavat politiikassa 10:28
Katso videolta, miten Pöllöraati arvioi Kokoomuksen kannatuksen kehittymistä

Kokoomuksen kannatus outosi Ylen viimeisimmän puoluekannatusmittauksen mukaan 2,3 prosenttia. Pöllöraati arvioi Huomenta Suomessa kannatuksen hiipumisen syitä.

Politiikan toimittaja Jari Korkki huomauttaa, että SDP:n kannatus nousi Ylen puoluekannatusmittauksessa vastaavasti 2,2 prosenttia.

– Kumpikaan muutoksista ei mahdu virhemarginaaliin, että sikäli tämä on poikkeuksellista, Korkki sanoo. 

Hän uskoo, että kokoomuksen kannattajia ovat hämmentäneet viimeaikaiset kohut. 

Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen puolestaan arvioi, että kokoomuksen kannatuksen laskuun on vaikuttanut se, että aiemmin yhtenäinen puolue on ajautunut puolustelemaan perussuomalaisten rasismikohuja. 

Tämä on näyttäytynyt nolona ja kiusallisena. Se on edustavuutta ja uskottavuutta arvostaville oikeistolaisille epämiellyttävää, Meriläinen arvioi. 

Jatkuuko kokoomuksen kannatuksen lasku?

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen uskoo, että tulevien kannatusmittausten tuloksia verrataan tarkasti nyt saatuihin lukuihin.

Jos sitten seuraavassa mittauksessa trendi jatkuisi, se varmasti pistäisi kulmia kurttuun kokoomuksen puoluetoimistossa. Jos taas kehitys pysähtyisi, niin Kokoomuksessa voitaisiin ajatella, että tämä oli rasismikohun hinta ja tästä voidaan jatkaa, Ahtiainen sanoo.

Korkin mukaan pääministeri Petteri Orpo viittasi tähän ajatukseen jo torstaina sanoessaan, että puolueen kannatus on vakiintunut 20 prosentin tienoille.

Niin hän sanoi, mutta emmehän me tiedä, pysähtyykö tämä tähän, Korkki toteaa. 

Meriläinen uskoo, että jos kokoomuksen kannatus laskee edelleen, se voi alkaa näkyä myös politiikan arjessa ja luoda hermostuneisuutta puoluekentällä. 

Vielä sen arviointi on vähän ennenaikaista. Kesäkokouksessa nähdään, millainen tunnelma on, Meriläinen sanoo. 

SDP:n nousun hän huomauttaa olevan vailla puolueen omia ansioita, ja vertaa tilannetta Juha Sipilän (kesk.) kauteen. 

Kun Sipilän hallitus sekoili kauden lopussa, Antti Rinteen ja SDP:n kannatus vain nousi, kun Rinne ei tehnyt tai sanonut mitään, Meriläinen sanoo.

Katso Pöllöraadin ruodinta kokonaisuudessaan jutun ylälaidan videolta!

Lue myös:

    Uusimmat