Eeva Lehtimäen kommentti: Pääministerin bilekohu tuli ja meni – SDP:n kannatus laski, mutta vain vähän

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) biletysvideot, jatkoporukan rintojen vilauttelu Kesärannan tiedotustilassa, kiivas keskustelu pääministerin arvovallasta ja harkintakyvystä sekä mediamylläkkä ulkomaita myöten. Ylen tuoreinta puoluekannatusmittausta on odotettu puolueissa tavallista suuremmalla mielenkiinnolla, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Kesärannassa ja Hakaniemen puoluetoimistossa on huokaistu aamulla varmasti helpotuksesta. SDP:n kannatus on laskenut vain 0,9 prosenttiyksikön verran ja puolue on toiseksi suosituin Kokoomuksen jälkeen 19,4 prosentin tuloksella.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan Marinin juhlinta ei ole juurikaan vaikuttanut SDP:n kannatukseen, koska lasku on niin pieni.

SDP:lle mitattiin jopa hieman parempia kannatuslukuja kohun jälkeen kuin ennen sitä. Toisaalta SDP:n kannatuksessa oli laskua eniten 50–60-vuotiaissa.

– Jos ajateltiin, että SDP:n kannatus tulee laskemaan selvästi ja varttuneemmat ihmiset hylkäävät SDP:n kohun takia, niin tämä ei toteutunut, Turja sanoo Ylen haastattelussa.

Mutta tämäkin kannatusvärinä alaspäin vaikuttaa. Kesäkokouksessa Lahdessa demaritoverit tekivät pari viikkoa sitten selväksi, että kohut saavat nyt riittää. Kissa nostettiin ns. pöydälle. Keskustelu oli suorasukaista.

Marin antaa tänään kello 17 eteenpäin pääministerin ilmoituksen energiapolitiikasta ja sähkömarkkinoiden kriisistä. Jos veikata saa, kesäriennot seuraavat pääministeriä myös eduskunnan saliin.

Erityisesti oppositiopuolue perussuomalaisissa on tivattu pääministerin roolia Uniper-kriisin hoidossa.

Olisiko pääministerin pitänyt keskeyttää lomansa ja ottaa näkyvä rooli neuvotteluissa omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) rinnalla?

Kokoomus jatkaa ykkösenä

Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena 24,2 prosentin kannatuksella. Eroa toisena olevaan pääministeripuolueeseen on 4,8 prosenttiyksikköä.

Tuoreen mittauksen mukaan Kokoomus on saanut muilta porvaripuolueilta uusia kannattajia, mutta myös miesäänestäjät ovat olleet liikkeellä.

– Kokoomuksen hienoinen nousu perustuu selkeästi mieskannattajiin, Turja toteaa.

Marin on noussut kansainväliseksi politiikan supertähdeksi ja monille hän on voimahahmo nimenomaan nuorena naisena.

Sukupuoli näyttää liikkuvan hiljaisena signaalina suomalaisessa politiikassa.

Kohut eivät ratkaise vaaleja

Politiikan syksystä ja talvesta sekä kansalaisten arjesta on tulossa poikkeuksellisen kova energiakriisin ja hintojen nousun vuoksi.

Kokoomus ja SDP näyttävät taistelevan suurimman puolueen paikasta, kun eduskuntavaaleihin on aikaa puolisen vuotta.

Kriisiaika antaa polttoainetta myös oppositiopuolue perusuomalaisille Puolueen kannatus ei ole kuitenkaan lähtenyt nousuun Riikka Purran johdolla ja se lähtee vaalitaistoon kolmannelta sijalta 16,2 prosentin lukemista.

Taisto äänestäjien sieluista käydään ihmisten kukkaroilla ja mielissä. Kuka tarjoaa uskottavimmat ratkaisut, jotta itse kunkin pää kestää kovat ajat?

Erityisesti pääministerin paikkaa tavoitteleva Petteri Orpo (kok.) joutuu miettimään, että riittävätkö rahkeet hallituspuolueiden Sanna Marinin ja Annika Saarikon (kesk.) haastamiseen vai kannattaako varoa virheitä, jos kannatus pysyy korkealla joka tapauksessa.

Äänestäjien vaihtelunhalu on ollut usein paras vaalivaltti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja