Alkoholismia ja salasuhteita – Anna Kontula kuvaa kirjassaan kansanedustajien ongelmia: "Jokaisen elämästä löytyy ainekset skandaaliin"

Työ kaukana perheestä ja ilman esimiestä on omiaan synnyttämään paheita. Vaikka eduskuntatalon sisällä on edelleen elämänhallinnan ongelmia, meno on vuosien aikana siistiytynyt, kansanedustaja Anna Kontula kirjoittaa uutuuskirjassaan.

Toisen kauden kansanedustaja ja sosiologi Anna Kontula (vas.) käsittelee kirjassaan Eduskunta – Ystäviä ja vihamiehiä eduskuntaa työpaikkana.

Kirjaansa varten Kontula on haastatellut muita kansanedustajia. Hän käsittelee eduskuntaa omien havaintojensa ja näiden haastatteluiden pohjalta. 

Kirjassaan hän puhuu myös työyhteisöön liittyvistä paheista. Kontulan mukaan sekä seksuaalinen häirintä että alkoholinkäyttö ovat vuosien aikana siistiytyneet eduskuntatalon sisällä. Molemmat ovat kuitenkin yhä läsnä työyhteisössä.

Hyvät pahat pikkujoulut

Anna Kontula ottaa kirjassa esimerkiksi eduskunnan pikkujoulut. Kirjassa kerrotaan, että pikkujoulukontekstissa humaltuminen ei vaaranna edustajan uraa tai uskottavuutta.

Pikkujoulujen jälkeen työhuoneiden sohville uupuneet edustajat eivät Kontulan mukaan ole tavaton näky. Pikkujouluista syntyy edelleen myös romansseja.

Kontulan mukaan alkoholin käyttöön näyttäisi osittain vaikuttavan se, miten kansanedustajan työn myötä paineet kasvavat ja pahimmassa tapauksessa edustaja on Helsingissä yksin kaukana kotoaan.

– Edelleen tulee monelle uudelle edustajalle kuitenkin yllätyksenä, kuinka paljon täällä on ihan näkyviä elämänhallinnan ongelmia: alkoholismia ja salasuhteita. Selitykseksi arvellaan: työ kaukana kotoa, ei esimiestä, kovat paineet ja paljon ilmasta viinaa.

Kontulan mukaan kansanedustajan ongelmalliseen alkoholinkäyttöön on vaikeaa puuttua, koska kansanedustaja ei ole työsuhteessa. Hoitoonohjausjärjestelmä on rakennettu oletukselle työsuhteesta.

Seksi ei ole jättänyt eduskuntaa

Kontulan mukaan eduskunnassa tapahtuva seksuaalinen häirintä on vähentynyt viime vuosien aikana. Henkilöstökyselyissä raportoidaan edelleen asiattomuuksista ja häirinnästä, mutta vähemmän. Samaa sanovat myös Kontulan haastattelemat naisedustajat.

– Seksi ei toki jättänyt eduskuntaa kokonaan, niin hyvässä kuin pahassakaan. Pitkät illat kaukana kotoa saavat etsimään uusia ihmissuhteita, ja romansseja syntyy kuten millä tahansa työpaikalla.

Vaikka eduskuntatalon sisällä ilmeneekin kaikenlaisia paheita, niiden rinnalla elää eräänlainen kirjoittamaton sääntö, että talon sisällä kollegoiden kasvoja suojellaan.

Eikä vain ryhmän solidaarisuudesta. Toisen kansanedustajan "polttanutta" paheksutaan ja hän saa Kontulan mukaan epäluotettavan leiman.

Kontula sanoo, että edustajien kesken toisen toilailuille ei ole sopivaa naureskella, sillä edustajat tietävät, että skandaalin keskiössä voi olla kuka tahansa.

– Poliitikot tietävät, että jokaisen elämästä löytyy ainekset skandaaliin ja että osalla mediasta on vahva intressi rakentaa näitä kohuja. Siten julkisuus näyttäytyy yhteisenä riskinä ja synnyttää yhteenkuuluvuutta sellaistenkin edustajien välille, joilla ei ole ideologista yhteismaata. 

Lue myös:

    Uusimmat