Riitta Uosukainen lataa suoria sanoja seksistä uutuuskirjassaan: "Imatrallakin katkesi sängynjalka, joka korvattiin neljällä Otavan Suurella Ensyklopedialla"

3:23
Riitta Uosukainen kertoo elämästään ja uutuuskirjastaan MTV Uutiset Livessä.

Riitta Uosukaisen uutuuskirja Yhdessä (Tammi) on monipuolinen kokoelma entisen puhemiehen ajatelmia koskien yhteiskunnallisia asioita ja historiaa. Kuten arvattavissa oli, suorasukainen Uosukainen pysyi tyylilleen uskollisena, eikä unohtanut kirjastaan romanssia tai seksiä.

Uosukainen kuvailee uutuuskirjassaan rakkauselämäänsä turhia kainostelematta. Vaikka Uosukainen kertoo kirjassaan omaishoitamisen haasteista, hän kirjoittaa myös lemmen leiskunnasta.

Miehen mukaan asumisjärjestelyt ovat avuksi parisuhteessa

Uosukaisen mukaan hänen mieheltään Topilta on usein kysytty, mikä on vuosikymmenien onnellisen yhteiselon salaisuus. Mies on vastannut tähän suorilla sanoilla – viitaten pariskunnan asumisjärjestelyihin.

– Kahdessa paikassa asuminen on hyväksi. Kun lehmä on lähellä, se puskee, kun etäällä se ammuu, Topi sanoo.

Hajonnut sängynjalka korjattiin luovalla tavalla

Uosukaisen mukaan "erotiikka sai yllättäen ison osan" hänen aiemmassa kirjassaan Liehuva liekinvarsi. Seksiä ei ole unohdettu nytkään – eikä myöskään luovaa sängyn remontointia.

– Meillä oli yhdessä hilpeää ja hauskaa, mutkatonta ja kiihkeääkin vuodesta 1962, ja eräin hetkin se jatkuu. Imatrallakin katkesi sängynjalka, joka korvattiin neljällä Otavan Suurella Ensyklopedialla.

"Puhemiehellä ja hänen puolisollaan voi olla tulinen suhde"

Uosukainen tuntuu muistuttavan siitä, että poliitikotkin ovat loppujen lopuksi tavallisia rakkautta ja hellyyttä kaipaavia ihmisiä.

Liehuva liekinvarsi oli Uosukaisen mukaan herättänyt hämmennystä. Siinä hän oli hehkuttanut vesisängyn "suurenmoisuutta" seksin harrastamisen suhteen, sillä vesisänky ei "natise" ja vain "naimisen loiske" kuuluu.

– Kansalaiset eivät ymmärtäneet, että puhemiehellä ja hänen puolisollaan voi olla tulinen suhde. Erityisesti vesisänkymme sai ihmiset kiihtymään! Uosukainen kirjoittaa uutuuskirjassaan. 

Seksuaalinen häirintä "rehottaa" nyky-yhteiskunnassa

Uosukainen kirjoittaa, että rakkaus ja terve seksuaalisuus ovat näillä näkymin hämmennyksissä.

– Seksuaalinen häirintä – kaikenlainen taputtelu, tökkiminen, siveleminen ja suunsoitto – rehottaa joka puolella. Olen pyrkinyt suojelemaan lapsia ja nuoria tältä ilmiöltä; nyt se on vakava ja aikuisiakin koskeva ilmiö kouluissa, elokuva- ja teatterialalla, vieläpä eduskunnassa.

Hän peräänkuuluttaa häpeän ja vaikenemisen kulttuurin purkamista.

– Puhuminen ei riitä. Jokainen on vastuussa. Suomessa tarvitaan eettistä herätystä ja uskallusta panna rajat tähän julkisen kourimisen tapakulttuuriin.

"Normaalit perheet ja avioliitot eivät ole muotia"

Uosukaisen mukaan nyky-yhteiskunta keskittyy ulkonäköön ja on ylierotisoitunut. Hän moittii myös uutta kielikulttuuria. 

– Lapset eivät saa olla lapsia eivätkä nuoret nuoria. Kehitystä kiirehditään, olipa kyse puhumisesta, pukeutumisesta, ajattelemisesta ja olemisesta. Kielenkäyttö on rivoa, vitut sinkoilevat. Normaalit perheet ja avioliitot eivät ole muotia, totesi Uosukainen puheessaan Kiteen Martoille.

Martoille pidetty puhe on yksi kirjaan koostetuista Uosukaisen pitämistä puheista, joita kirjassa on useampia.

Uosukainen ei kirjassaan avaa tarkemmin sitä, mitä hän tarkoittaa "normaalilla perheellä" tai "normaalilla avioliitolla".

Uosukaisen päätyötä on nykyään puolisonsa omaishoitajuus.

78-vuotiaan Uosukaisen uutuuskirja Yhdessä ilmestyy myyntiin ensi viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja