Mainos

Olutrekoilla jättioperaatio, 5000 kauppaa odottaa nelosoluttaan uudenvuodenpäiväksi – Lidlin Sipponen ei usko ostoryntäykseen

2:18

Kaupat varautuvat kovalla kiireellä uudenvuodenpäivään ensi maanantaihin, jolloin 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myynti sallitaan myös ruokakaupoissa. Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen uskoo, että ihmiset ottavat muutoksen maltillisesti ja vaikutukset jäävät odotettua pienemmiksi.

–  En usko, että kuluttajat ryntäävät kauppoihin ostamaan kahmalokaupalla uusia alkoholijuomia, hän sanoo ja hakee vertausta kauppojen aukioloaikojen vapautumisesta.

– Silloinkin luultiin isoja asioita tapahtuvan, mutta todellisuudessa kuluttaminen vain hieman siirtyi ja asiakas sai parempaa palvelua.

Kaupoilla ja panimoilla jäi vain parisen viikkoa aikaa toimia, kun eduskunta hyväksyi viime töikseen alkoholivapautukset joulun alla. Tasavallan presidentti vahvisti lain tänään.

Kyseessä on melkoinen operaatio olutrekoille, sillä nykyisen 350 Alkon myymälän sijasta olutta, lonkeroa ja siideriä ryhdytään rahtaamaan noin 5000 myyntipisteeseen.

Myös alkoholiveron korotus ja uusien hintalappujen painaminen pitävät kaupan kiireisenä vuodenvaihteessa.

– Ensimmäiset tuotteet, varmaankin tuttuja lonkeroita, tulevat myyntiin heti 1. päivä tammikuuta. Muita tuotteita tulee koko ajan lisää seuraavina viikkoina, kun panimot saavat kuntoon tuotanto- ja pakkauslinjat, Sipponen sanoo.

"Nelonen ei syrjäytä kolmosta"

Kaupan alalla uskotaan, että nelosolut ei syrjäytä keskiolutta, vaikka molemmat ovat jatkossa rinnakkain ruokakaupan hyllyllä. Esimerkistä käyvät ravintolat, joiden olutmyynnistä peräti 83 prosenttia on keskiolutta.

Lidlin toimitusjohtaja sanoo valikoiman laajenevan merkittävästi, sillä kotimaisilla pienpanimoilla ja eurooppalaisilla panimoilla on paljon oluita, joiden vahvuus on hieman enemmän kuin tähän asti sallittu 4,7 prosenttia.

Sipponen näkee uudistuksessa kolme voittajaa: kuluttajan lisäksi pienet kylä- ja lähiökaupat sekä valtio.

– Valtio tienaa merkittäviä määriä veroeuroja, kun matkustajatuonti tulee pienenemään.

"Viinit vielä ruokakauppoihin"

Palvelualojen ammattiliitto PAM kantaa huolta Alkon työntekijöistä, jos iso osa lonkeron ja nelosoluen myynnistä siirtyy ruokakauppoihin.

Alkon toimitusjohtaja Leena Laitinen vakuutteli MTV:n Uutisextrassa viime lauantaina, että tällä ei ole kuitenkaan vaikutuksia myymälöiden tai työntekijöiden määrään.

9:53

5,5-prosenttisten vapautumisen ruokakauppaan uskotaan olevan yksi askel Alkon monopoliaseman murenemisessa. Myös Sipponen pitää vuodenvaihteen uudistusta merkittävänä asiana normien ja sääntelyn purkamisessa.

– Toivon ja uskon, että suomalainen kuluttaja vielä jonakin päivänä saa ostettua ruuat ja viinit samalla kertaa. Mutta mennään nyt tällä uudistuksella eteenpäin ja katsotaan, mitkä ovat sitten seuraavia askelia, Sipponen sanoo.

2:06

2:00

2:52

1:25

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.