Alkoholilakiin ehdotetaan tiukennuksia – veronkorotuksia ja promillerajan laskua

Uudistuva alkoholilaki tulee olemaan monilta osin yllätys. Alkoholinkäyttöä yritetään hillitä useilla konkreettisilla toimilla.

Alkoholin takia kuolee vuosittain noin 4000 suomalaista. Keskivertokuluttajat juovat alkoholia yhä enemmän ja yhä useammin humalahakuisesti.

Alkoholilain edellisen uudistamisen jälkeen kulutus on noussut kahdeksasta litrasta nykyiseen 9,6 litraan 100 prosenttista alkoholia asukasta kohti. Samalla alkoholista johtuvat haitat ovat kasvaneet huomattavasti.

Tavoitteena 800 alkoholikuolemaa vähemmän

Alkoholilain uudistuksen päätavoitteena on vähentää alkoholista johtuvia haittoja. Tarkoituksena on, että haittojen vähentämiselle määriteltäisiin mitattavat ja konkreettiset tavoitteet. Tavoitteena voisi esimerkiksi olla, että 800 ihmistä nykyistä vähemmän kuolisi alkoholin seurauksena vuosittain.

Alkoholista johtuvia haittoja ei voida vähentää eikä tavoitteita saavuttaa, mikäli nykyiseen alkoholipolitiikkaan ei tehdä muutoksia.

Julkijuopottelua rajoitettava

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan alkoholihaittoja voidaan vähentää vain laaja-alaisilla toimilla, jotka koskevat koko yhteiskuntaa ja kaikkia hallinnonaloja. Yleisten sosiaali- ja terveyspoliittisten toimien ohella on tarvetta maltillisille ja säännöllisille veronkorotuksille. Myös alkoholin nauttimista yleisillä paikoilla olisi osin voitava rajoittaa ja rattijuopumuksen promillerajoja tulisi laskea.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan alkoholijuomien saatavuutta ei pitäisi enää helpottaa. Sen sijaan erityisesti kaupoissa myytävien alkoholijuomien myyntiaikoja ja ravintoloiden anniskeluaikoja aamuyön tunteina on tarkasteltava uudelleen. Toisaalta ravintoloiden toimintaedellytyksiä voitaisiin parantaa poistamalla turhia kieltoja ja rajoituksia.

Alkoholilain uudistus on kirjattu hallitusohjelmaan. Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää alkoholilain uudistusta koskevan arviomuistionsa tänään lausuntokierrokselle. Lausuntoaika päättyy syyskuun lopussa. Lausuntojen yhteenvedon jälkeen alkaa hallituksen esityksen valmistelu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat