Päivi Räsänen alkoholilain uudistamisesta: “Paljonko alkoholiruumiita kannattajat ovat valmiita lisäämään?”

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kritisoi kannanotossaan rajusti hallituksen kaavailemaa löyhempää alkoholipolitiikkaa.

Räsäsen mukaan alkoholibisneksen tavoitteita ajetaan sääntelyn purkamisen varjolla.

– Alkoholilakia uudistettaessa tulee muistaa, että alkoholi on edelleen merkittävin kansanterveysongelmamme. Sen sijaan, että vahvoja oluita ryhdyttäisiin myymään tuhansissa ruokakaupoissa, ehdotan, että yleisessä vähittäismyynnissä olevien alkoholijuomien prosenttiraja laskettaisiin nykyisestä 4,7 %:sta Ruotsissa käytössä olevaan 3,5 %:iin, lääkäritaustainen kansanedustaja Päivi Räsänen kirjoittaa kannanotossaan.

– Niiden, jotka ajavat vahvempia oluita tai viinejä ruokakauppoihin, tulisi samalla kertoa miten suuren määrän alkoholiruumiita he ovat valmiit lisäämään.

Räsänen viittaa kannanotossaan myös historiaan, joka osoittaa alkoholihaittojen lisääntyvän kokonaiskulutuksen kasvaessa. Esimerkiksi keskioluen vapauttaminen vähittäismyyntiin vuonna 1969 ei vähentänyt väkevien juomista.

– Viime vuosien veronkorotukset ja mainonnan rajoitukset ovat puolestaan tuottaneet tulosta ja kulutus sekä haitat ovat vähentyneet, etenkin nuorten osalta. Nyt ei pidä vaarantaa myönteistä kehityssuuntaa!

– Alkoholi aiheuttaa vuosittain useille sadoille lapsille pysyviä vaurioita äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön seurauksena. Lasten ja uhrien suojeleminen on tärkeämpää kuin rajaton oikeus halpaan humalaan.

9:12

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja