Mainos

Alkoholilain muutos herätti kiitoksia – Panimoliitto: Hillitsee Viron viinarallia tuntuvasti

Vahvojen oluiden, lonkeroiden, siiderien ja limuviinojen vapauttaminen ruokakauppoihin on herättänyt kiitoksia hallituspuolueiden kansanedustajien keskuudessa. Panimoliitto ja Päivittäistavarakauppa ry arvelevat muutoksen lisäävän merkittävästi Suomen verotuloja.

Alkoholin myynnin vapauttaminen luo uusia työpaikkoja suomalaiseen panimo- ja juomateollisuuteen, uskoo valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.  

Stubb kirjoittaa Facebookissa, ettei kiistä alkoholiin liittyviä ongelmia, mutta uskoo kohtuukäytön ja sivistyneen nauttimisen kulttuurin valtaavan alaa.

Stubb arvioi, ettei humalahakuinen juominen ole enää muodissa, ja vetosi siihen, että kulutuskäyrät näyttävät alaspäin.  

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on tyytyväinen siihen, että alkoholilain uudistuksista löydettiin yhteisymmärrys. 

Keskusta ei kannattanut myyntiajan pidentämistä ruokakaupoissa, mikä oli sekä perussuomalaisten että kokoomuksen toive. Terhon mukaan myyntiajan pidentäminen on vain yksi yksityiskohta kokonaisuudessa ja lopputulos on kuitenkin erittäin hyvä.  

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo pitää muutosta hyvänä kompromissina. Kokoomus ja perussuomalaiset olisivat toivoneet vieläkin korkeampia prosenttirajoja, kuin mihin keskusta tänään myöntyi.

Wallinheimo on kuitenkin tyytyväinen, että vahvat oluet, siiderit ja lonkerot saadaan ruokakauppoihin.  

Keskusta puolsi myös valmistustaparajoitteen poistamista. Wallinheimon mukaan rajoitteen poistaminen auttaa merkittävästi panimoalaa.  

6:35

Panimoliitto ja päivittäistavarakauppa tyytyväisiä

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa pitää sopua hyvänä ja johdonmukaisena askeleena. Ussa arveli, että vahvempien oluiden ja lonkeroiden vapaampi myynti hillitsee Viroon suuntautuvaa viinarallia tuntuvasti. 

– Vaikuttaa kaikilla tapaa oikein hyvältä ratkaisulta ja maltilliselta askeleelta kohti eurooppalaisempaa alkoholipoltiikkaa. Sillä pystytään taklaamaan viinarallia, joka on tämän hetken suurin haaste, Ussa sanoo. 

Panimoliiton ja Päivittäistavarakaupan vuonna 2013 Pellervon taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan nelosoluiden tulo päivittäistavarakauppaan puolittaisi matkustajatuonnin Virosta ja lisäisi valtion verotuloja 50 miljoonaa euroa. 

Panimoliiton jäsenet ovat Ussan mukaan vielä odottelevalla kannalla nähdäkseen, toteutuvatko muutokset suunnitellusti vuodenvaihteeseen mennessä. 

– Hienosti yhteiskunta lähtee ottamaan tässä alassa olevaa potentiaalia talteen, Ussa sanoi. 

Päivittäistavarakauppa ry kiitteli myös suunnitelmaa ja uskoi Ussan tavoin sen hillitsevän matkustajatuontia. 

– Samalla terveen kilpailun edellytykset lisääntyvät, kun Alkon sijoittumisesta johtuva kilpailuhaitta lievenee, sanoi toimitusjohtaja Kari Luoto

Luoto harmitteli vain sitä, että alkoholin myyntiaikojen rajoitukset ovat jäämässä ennalleen. 

– Mielestämme myös alkoholin myyntiaikojen rajoituksista olisi voitu tässä yhteydessä luopua, hän sanoi. 


Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.