Alkaako Venäjän suurhyökkäys sodan vuosipäivänä? Asiantuntija: "Kuulostaa epärealistiselta"

6:15
Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Sinikukka Saari arvioi sodan tilannetta ja Venäjän mahdollista suurhyökkäystä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtajan arvion mukaan Venäjä ei kykene niin suureen hyökkäykseen kuin mitä on uumoiltu.

Ukrainan armeijan neuvonantaja kertoi Financial Timesille, että Ukraina olisi saanut "erittäin luotettavaa tietoa" siitä, että Venäjä olisi käynnistämässä uuden hyökkäyksen mahdollisesti 10 päivän kuluessa.

Puolestaan Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on hyvin todennäköisesti yrittänyt käynnistää uudelleen suuria hyökkäysoperaatioita Ukrainassa jo vuoden alusta lähtien.

Financial Timesin ja brittitiedustelun tietojen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi määrännyt valloittamaan Donetskin ja Luhanskin alueet maaliskuun loppuun mennessä.

– Kuulostaa epärealistiselta, että Venäjä kykenisi näin suuriin aluevaltauksiin näin lyhyessä ajassa. Putinin tavoitteet ovat pysyneet maksimalistisina ja jopa epärealistisina, sanoo tutkimusjohtaja Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista.

Saari ei myöskään näe kovin mahdollisena sitä, että Venäjä kaavailisi suurhyökkäystä tuleville päiville.

– Yleisesti arvioidaan, että suurta ja kriittistä hyökkäystä ei nyt tulla näkemään.

Saaren arvion mukaan todennäköisempi ajankohta hyökkäykselle olisi myöhemmin keväällä maaliskuun jälkeen. Venäjä voisi Saaren mukaan mahdollisesti järjestää uuden liikekannallepanonkin joukkojen kartuttamiseksi.

Rintamatilanne nyt

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Tutkimusjohtaja Saari sanoo, että Venäjä on viime viikkoina lisännyt joukkojaan rintamalinjalla.

– Nyt tosiaan näyttää siltä, että Venäjä on lisännyt joukkojaan ja pyrkii kiihdyttämään taisteluita tulevien päivien aikana.

Rintamalinja on kuitenkin Saaren sanoin "junnannut" paikoillaan. Sodankäynti on ollut raskasta ja rintamalinja on liikkunut vain muutamia kilometrejä suuntaansa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.


1:13
Ukraina teki tykistöiskun Venäjän asemiin Bakhmutissa.

Asialle saa vahvistusta Britannian puolustusministeriön tiedustelupalvelulta, jonka mukaan Venäjän joukot ovat onnistuneet saavuttamaan vain muutamia satoja metrejä aluetta viikossa.

Brittitiedustelu sanoo tämän olevan seurausta siitä, että Venäjältä puuttuu lähes varmasti onnistuneisiin hyökkäyksiin vaadittavat joukot ja ampumatarvikkeet.

Erityisesti taisteluja viime kuukausien ajan on käyty Bahmutin kaupungin liepeillä.

Saaren tietojen mukaan Bahmutista on evakuoitu viime viikkojen aikana kaupungin asukkaita. Hänen mukaansa tämä saattaa kertoa myös siitä, että Ukraina pelkää menettävänsä kaupungin venäläisjoukoille. 

– Se voi tapahtua jopa päivien aikana, Saari sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja