Alkaako työmarkkinoiden sopimussuma avautua huomenna?

0:24
Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksista saavutettiin neuvottelutulos myöhään eilisiltana.

Työmarkkinoiden sopimussuma saattaa alkaa avautua huomenna, kun Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat iltapäivällä kertovat, ovatko niiden hallinnot hyväksyneet eilen syntyneen neuvottelutuloksen.

Tuloksen synnystä kerrottiin vain viikko sen jälkeen, kun Teollisuusliitto ilmoitti hylänneensä valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen.

Työn ja talouden tutkimuslaitos Laboren (entiseltä nimeltään Palkansaajien tutkimuslaitos) johtaja Mika Maliranta totesi, että kaikkien avoimien kiistojen ratkaisuun pääsy voi vielä kestää, sillä eri aloilla on hyvin erilaiset tilanteet. Hän oli silti varovaisen toiveikas ratkaisun synnystä.

– Nyt on päästy sopimukseen näinkin nopeasti. Se kertoo siitä, että tilannekuva on yhtenäistynyt osapuolien välillä. Se on iso asia, Maliranta sanoo.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan hylätty sovintoesitys ei riittävästi huomioinut hintojen nousua palkkaratkaisun osalta. Maliranta tulkitsee, että esityksen rakenne on voinut muuttua neuvotteluissa.

– Ongelmakohdaksi nähtiin, ettei sopimus takaa kaikille työntekijäryhmille kovin merkittävää korotusta. Ei olisi yllättävää, että nimenomaan tätä kohtaa on siinä korjattu.

Malirannan mukaan teknologiateollisuuden ratkaisu antaa toki osviittaa muidenkin alojen ratkaisuille, mutta tulevat ratkaisut eivät välttämättä ole yksi yhteen.

– Tässä nyt haetaan uusia askelmerkkejä uuteen sopimusjärjestelmään. Julkista puolta se ohjaa automaattisesti, siitähän on jo sovittu.

Teollisuusliiton hallinto ottaa huomenna kantaa myös kemianteollisuuden neuvottelutulokseen, jonka synnystä kerrottiin perjantaina illalla.

Bulevardilla vilkasta lähiaikoina

Teollisuusliitolla on tällä hetkellä voimassa lakkovaroituksia teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen. Seuraavat kolmipäiväiset lakot alkavat keskiviikkona, ellei ratkaisua synny.

Valtakunnansovittelijan pakeille on paljon tulijoita lähipäivinä. Ammattiliitto Pron työriitojen sovittelu jatkuu huuomenna iltakuudelta.

Sovittelussa on huomenna samoin Ylemmät toimihenkilöt YTN Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa. YTN:n seuraava kolmipäiväinen lakko alkaa 15. helmikuuta tietyissä teknologiateollisuuden yrityksissä, ellei sopua synny.

Kaupan alan työriitaa sovitellaan PAMin ja Kaupan liiton välillä seuraavan kerran maanantaina. Kaupan alalla ensimmäinen lakko olisi alkamassa torstaina, koska logistiikka-alan lakkoa siirrettiin kahdella viikolla.

Maanantaina sovittelussa on myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, joka on jättänyt lakkovaroituksia 15. helmikuuta alkavista työnseisauksista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja