Suomen tärkeimpänä pidetty työriita saattaa ratketa tänään – Teollisuusliiton hallinto ottaa kantaa teknologiateollisuuden neuvotteluratkaisuun

Sovun löytäminen palkkaratkaisusta on ollut korkean inflaation oloissa hankalaa. Teknologiateollisuuden sopu viitoittaisi tietä muillekin aloille.

Tänään ratkeaa, saadaanko teknologiateollisuuden työriitaan ratkaisu. Teollisuusliiton hallinto käsittelee neuvottelutulosta, joka työriidassa saavutettiin perjantaina valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Neuvottelutulos tarkoittaa sitä, että kummankin osapuolen neuvottelijat ovat hyväksyneet tuloksen, mutta ratkaisu pitää vielä käsitellä liittojen hallinnoissa. Teknologiateollisuuden työnantajien hallinto käsitteli asiaa jo lauantaina. Teollisuusliiton hallinto kokoustaa asian tiimoilta tänään kello 13 alkaen ja puheenjohtaja Riku Aalto kertoo liiton kannan tiedotustilaisuudessa kello 16.

Jos sopu syntyy, peruuntuvat Teollisuusliiton ilmoittamat lakot. Liitto on jättänyt lakkovaroituksen kolmipäiväisistä työnseisauksista 8.–10. sekä 15.–17. helmikuuta. Ensimmäinen teknologiateollisuuden lakko oli jo tällä viikolla keskiviikosta perjantaihin.

Palkoista neuvoteltu pitkään

Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton työriitaa on pidetty työmarkkinakierroksen tärkeimpänä, koska muilla aloilla seuraillaan usein teknologiateollisuuden palkkaratkaisua.

Tekstikysymyksistä päästiin neuvottelutulokseen jo ennen joulua, minkä jälkeen on neuvoteltu palkankorotuksista. Neuvotteluihin haastetta on tuonut erityisesti korkea inflaatio, joka on lisännyt työntekijäpuolen painetta saada sovittua reiluista palkankorotuksista.

Valtakunnansovittelija teki jo viime viikolla työriidassa sovintoesityksen, jonka työnantajapuoli olisi hyväksynyt, mutta jonka Teollisuusliitto hylkäsi.

Teknologiateollisuuden työnantajilla on meneillään työriidat myös YTN:n ja Ammattiliitto Pron kanssa. YTN:n kanssa sovittelu jatkuu tänään.

Jos teknologiateollisuudessa päästään ratkaisuun, voi se auttaa myös muiden keskeisten työriitojen ratkaisussa. Lakot uhkaavat sekä kaupan alalla että kuljetusalalla. Kaupan alalla Palvelualojen ammattiliitto PAMin ensimmäinen lakko alkaa torstaina, jos sopua ei saavuteta ennen sitä. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT uhkaa aloittaa lakon satamissa ja kuljetusalalla 15. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat