Alitalia peruuttanut kymmeniä lentojaan

Vararikon partaalla horjuva italialainen Alitalia on peruuttanut ainakin 30 lentoa Milanon ja Rooman lentokentiltä. Yhtiö vetoaa teknisiin syihin. Matkustajille on järjestetty korvaavia lentoja tai junayhteyksiä.

Pääosan lennoista odotetaan kuitenkin jatkuvan ainakin maanantaihin.

Lentoyhtiö lopettaa toimintansa vasta, kun sen varat esimerkiksi polttoaineen ostamiseen ehtyvät täysin, sanoo Alitalian erityisvalvoja Augusto Fantozzi.

Maanantain asetti takarajaksi myös Italian ilmailuhallinto, joka on ilmoittanut pysäyttävänsä Alitalian lennot kymmenen päivän sisällä, ellei Fantozzi esitä maanantaina uskottavaa suunnitelmaa yhtiön pelastamiseksi. Sellaista ei ole näköpiirissä.

Hallituksen nimittämä Fantozzi painottaa, että Alitalian kohtalo on kiinni siitä, mitä lähipäivien aikana tapahtuu. Omillaan yhtiö tuskin jatkaa, sillä ammattiliitot torjuivat eilen sijoittajaryhmän suunnitelman yhtiön pelastamisesta.

Italialaislehdissä on pidetty mahdollisena, että lentoyhtiö päätyisi Lufthansan, British Airwaysin tai Air France-KLM:n syliin.

Fantozzi kertoo olleensa yhteydessä kaikkiin kolmeen yhtiöön, mutta ne eivät ole kiinnostuneita Alitaliasta.

Muun muassa Lufthansan ovea kolkuttelee lukuisa joukko paljon terveempiä yhtiöitä.

Alitalian reitit Roomasta ja Milanosta voisivat periaatteessa kiinnostaa, mutta mikään lentoyhtiö ei suurin surminkaan halua olla tekemisissä italialaisten ammattiliittojen kanssa.

Ay-liike tyrmää

Italialaisen sijoittajaryhmän pelastussuunnitelman tyrmääminen on vain yksi osoitus ammattiliittojen vallasta Alitaliassa.

Jo viime keväänä liitot onnistuivat estämään Alitalian myynnin Air France-KLM:lle, joka oli tehnyt vastentahtoisen tarjouksen Ranskan ja Italian valtion painostamana.

Berlusconi lupasi kevään vaalikampanjan aikana estää Alitalian siirtymisen ulkomaiseen omistukseen.

Työministeri Maurizio Sacconi sanoo Italian radiolle, että sijoittajaryhmän paluu neuvottelupöytään on ainoa mahdollisuus pelastaa Alitalia. Talousministeri Giulio Tremonti sulkee puolestaan pois Alitalian kansallistamisen.

Alitalia tekee tappiota kaksi miljoonaa euroa joka päivä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat