Mainos

Algerian vaalit sujuneet rauhallisesti

Algerialaiset äänestivät tänään presidentinvaaleissa, joissa ehdokkaita on vain yksi, armeijan tukema entinen ulkoministeri Abdelaziz Bouteflika. Presidentti Liamine Zeroul päätti pitää vaalit huolimatta siitä, että kuusi ehdokasta vetäytyi niistä. Syyksi nämä ilmoittivat, että vaalien tulos on jo etukäteen sovittu.

Zeroul sanoi kuuden ehdokkaan tehneen "hyvin vaarallisen päätöksen". Liikenneministeri Abdelaziz Rahabin mukaan kaikkien seitsemän ehdokkaan nimet ovat kuitenkin äänestyspaikoissa, joten ihmisillä on mahdollisuus äänestää heitä. Ainoa virallinen presidenttiehdokas Bouteflika sanoi valtion radiossa, että jos äänioikeutettujen enemmistö boikotoi vaaleja, hän ei ryhdy presidentiksi.

Keskipäivään mennessä vaalit olivat sujuneet rauhallisesti. Aamupäivällä äänestyspaikoilla ei kuitenkaan ollut jonoja päinvastoin kuin vuoden 1995 vaaleissa, jotka nyt eroava presidentti Liamine voitti.

Algerian lehdet arvostelivat tänään presidentin päätöstä pitää vaalit ehdokkaiden poisjäämisestä huolimatta. Algeria loistaa antamalla maailmalle esimerkin pluralistisista vaaleista, joissa on vain yksi ehdokas, ivaili ranskankielinen Le Matin. Arabiankielinen Al Youm puolestaan kirjoitti, että vaalit ovat menettäneet 90 prosenttia uskottavuudestaan vain yhden ehdokkaan uskoessa niihin.

Pois jääneet ehdokkaat sanoivat, että vaaleissa tapahtui väärinkäytöksiä, kun sotilaiden ja poliisien annettiin äänestää etukäteen, jotta he voisivat vaalipäivänä valvoa järjestystä. Seitsemän ehdokkaan mukanaolo olisi antanut algerialaisille presidenttivaalien suurimman ehdokasmäärän sitten maan itsenäistymisen vuonna 1962.

Algeriaa viimeiset seitsemän vuotta koetelleet väkivaltaisuudet ovat vaatineet noin 70 000 ihmisen hengen.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.