Mainos

Albright puolusti monipuoluedemokratiaa Kiinassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright on puolustanut monipuoluedemokratiaa Kiinan vierailunsa lopuksi. Albright lupasi myös, että Yhdysvallat nostaa jatkossakin ihmisoikeudet esille suhteissaan Kiinaan.

Poliittisen puolueen perustaminen ei ole uhka tai rikos vaan oikeus, joka taataan YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright lehdistötilaisuudessa. Hän huomautti myös, ettei yhteiskunta voi kehittyä terveesti ilman poliittista keskustelua. Kiinan viranomaiset ovat talven mittaan pidättäneet useita toisinajattelijoita, jotka yrittivät perustaa oppositiopuolueen Kiinaan. Yksi kiinalainen aktivisti ilmoitti maanantaina jälleen uuden oppositiopuolueen perustamisesta. Albright kertoi myös arvostelleensa Kiinaa, koska se kaatoi veto-oikeudellaan YK:n rauhanturvajoukkojen toimikauden jatkamisen Makedoniassa. Albright sanoi ottaneensa asian esille keskusteluissaan ulkoministeri Tang Jiaxuanin ja varapääministeri Qian Qichenin kanssa.

Asiantuntijat uskovat, että Kiina halusi vetollaan rangaista Makedoniaa, joka on solminut diplomaattisuhteet Taiwaniin. Albright sanoi, että Kiinan rooli YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäseninä pitää sisällään velvollisuuksia, joiden täyttämistä Taiwanin-kysymys ei saa estää. Albright saapui Kiinaan sunnuntaina, vain kaksi päivää sen jälkeen kun Yhdysvaltain ulkoministeriön ihmisoikeusraportti oli arvostellut Kiinan ihmisoikeustilannetta. Kiinalaiset ilmaisivat syvän tyytymättömyytensä raportin johdosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.