Albania historiallisesti EM-kisoihin – Lewandowskille ennätys

Albania teki sunnuntaina jalkapallohistoriaa selviytymällä ensimmäistä kertaa EM-lopputurnaukseen.

Historiallinen saavutus varmistui, kun Albania kaatoi karsintojen päätösottelussaan Armenian vieraissa 3-0 ja nousi I-lohkon kakkoseksi Tanskan ohi. Tanska joutuu hakemaan EM-paikkaa jatkokarsinnoista.

D-lohkon myöhäisotteluissa EM-paikkaa juhlivat Saksa ja Puola, ja tähdeksi nousi viime aikoina maalitilastoissa viihtynyt mies. Puolan Robert Lewandowski teki 42. minuutilla joukkueensa 2-1-voittomaalin Irlantia vastaan ja nousi jakamaan EM-karsintojen maaliennätystä 13 osumallaan.

Lewandowskin lisäksi samassa EM-karsintarupeamassa 13 maaliin on yltänyt Pohjois-Irlannin David Healy. Jo uransa lopettanut Healy teki 13 maalia, kun Pohjois-Irlanti pyrki tuloksetta vuoden 2008 EM-kisoihin.

Puolalle paremmuus Irlannista takasi lohkon kakkossijan ja paikan Ranskan EM-kisoissa. Saksa vei lohkovoiton, kun vaihtopelaaja Max Kruse pystyi maalintekoon vain kolme minuuttia kentälle tulonsa jälkeen. Georgia piti Saksaa lujilla, mutta Krusen 79. minuutin maali toi isännille Leipzigissa 2-1-voiton.

Irlannilla on vielä EM-kisasauma ainakin jatkokarsinnassa, mutta Skotlannille kisojen ovet eivät auenneet. Skotit rökittivät Gibraltarin 6-0, ja Sunderlandia edustava Steven Fletcher teki kolme osumaa.

Albania isoimpia yllätyksiä

Albania tarvitsi Jerevanissa voiton, ja se sai hyvän alun, kun Armenian Kamo Hovhannisyan teki oman maalin jo yhdeksännellä minuutilla. Berat Xhimshiti lisäsi Albanian johtoa varttia myöhemmin, ja Zürich-hyökkääjä Armando Sadiku sinetöi vierasvoiton toisella puoliajalla.

Albanian EM-paikka on yksi karsintojen suurimmista yllätyksistä. Maan menestys kansainvälisillä kentillä on ollut varsin vaatimatonta, eikä se ole aiemmin ollut edes kovin lähellä lopputurnauspaikkaa, vaikka oli mukana karsimassa jo vuoden 1964 EM-kisoihin.

I-lohkon voitti Portugali, joka päätti karsintansa sunnuntaina 2-1-vierasvoittoon Serbiasta.

EM-paikan sinetöi sunnuntaina myös Romania, joka löi Färsaaret vieraissa 3-0 ja otti F-lohkon kakkossijan. Lohkojumbo Kreikka otti karsintojen ensimmäisen voittonsa lyömällä Unkarin kotonaan 4-3. Unkari etenee vähintään jatkokarsintoihin.

EM-paikkansa varmistaneet joukkueet:

Isäntämaa: Ranska
Karsintojen kautta: Albania, Belgia, Englanti, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Pohjois-Irlanti, Portugali, Puola, Romania, Saksa, Sveitsi, Tshekki, Wales.

Tiistaina päättyvien karsintalohkojen jälkeen selvillä on 20 EM-turnausmaata. Neljä EM-joukkuetta ratkeaa marraskuisissa jatkokarsinnoissa, joissa pelaavat kahdeksan lohkokolmosta.